Menü

2019. július 22., hétfő



                                                 NEMZETKÖZI  GOMBÁSZTÁBOR  KOLTÓ


 
                     Az erdélyi nemkülönben az anyaországi gombásztársadalom egyik kiemelkedő eseménye az utóbbi két évtizedben, minden évben a sepsiszentgyörgyi László Kálmán gombászegyesület szervezte Nemzetközi gombásztábor. Idén ez a tábor Koltón kerűlt megrendezésre,117 résztvevővel. Nincs szándékomban felsorolni a helységneveket ahonnan a táborozók jöttek- bár lehet nem lenne érdektelen- de annyit megjegyezhetek, hogy jó hosszú lenne ez a felsorolás..
              Mint minden évben, ezuttal is jó volt a szervezés, vidám a hangulat, kitűnőek az előadások, illusztris személyiségektől,  mint Rimóczi Imre, Pál- Fám Ferenc, Födi  Attila, Köszeginé Toth Judit és persze Zsigmond Gyöző, a főszervező és "karmester", aki jól dirigálta népes "segitségzenekarát".
                A túrák sikeresek voltak, úgyhogy éjfél utánig volt dolguk az azonositó szakembereknek. A végeredmény 270 féle gomba, ami jó közepes számszerű eredménye a mindenkori gombásztáboroknak.
                Gombásztársaságunkat ez  évben három személy,Barabási Ildikó,Paizs Szabolcs és jómagam képviselte.Hivalkodás nélkűl de büszkén mondhatom:ez a kis csapat várakozáson felűl teljesitet.Ildikó
elnyerte a Gombák szépe verseny első diját,Szabolcs második lett a Gombafelismerési versenyen de ami a legfontosabb a marosvásárhelyi Málnási László gombászegyesület még egy  gombaszakellenört kapot Paizs  Szabolcs személyében,aki jeles osztályzattal tette le a nem könnyü szakvizsát.Sok dicséret és elismerés ezért neki.
                 A táborzáró ünnepségenIldin és Szabin kivűl még sokan kaptak különféle dijakat a táborban kifejtett munkájukért.Ezek közűl  csupán az Erdélyi Gombász Baráti Kör által Málnási Andrásnak adományozott Diszoklevelet (főhajtás e baráti kör elött,hogy megemlékeztek társaságunk Pázmány Dénes  dijas örökös tiszteletbeli elnökéről ),és a Babos Krisztinának és Fehér Kingának odaitélt Veress Magda  dijat emliteném.
                  Összegezve:egy sikeres,pozitiv tapasztalokban gazdag táborozásban volt részünk,amit Ildi és  Szabi tudott igazán értékelni mert ök először vettek rész ilyen gombásztáborban,elöször találkoztak a táborokban mindig résztvevő kitűnő,közvetlen barátségos társasággal.
                   Nagyon remélem jövőben a biikfalvi Nemzetközi gombásztáborban többen fogják képviselni a Málnási László gombászegyesületet.


                                                              Molnár  György
 







 

2019. július 1., hétfő

               Mint ahogy már előre sejtetük a nagyenyei terepgyakorlat,a részvevők szerint:-végeztem egy kis közvéleménykutatást magánszorgalomból-kitűnően sikerűlt.Amitől féltem,hogy esetleg sérelmezni fogják a"zsákmány" hiányát nem bizonyult valósnak, mindenki felmérte,egy ilyen nagy társaságot nem tud kellő mennyiségü gombával ellátni az erdő.Inkább élvezték a túrát nem érdekelt senkit a talaj szárazsága és, hogy a talált gombák nem igazán voltak "üde" állapotban,hanem inkább a  gombák sokfélesége volt a lényeg.Nem találtunk ugyan csak 41 fajtát,ami kevesebb mint az elmúlt esztendőkben(volt amikór 68 féle is "horogra "akadt)de igy is elégedettek voltunk..Külön öröm volt számomra és feltételezem mások számára is,hogy az 58 résztvevőből (51 túrázó,2 késöbb csatlakozó ,és 5 a házigazda és egyuttal a túravezető családtagjaiból álló -akik az éhesen visszatérő túrázoknak a főzést és egyébb ellátását biztositották) 9 túrázó 12 éven aluli gyerek volt,igy nyugodtan mondhatjuk,három generáció képviseltette magát.
               A talált gombákból összeállitot kiállitás megszemlélése ,a finom gulyás és italok elfogyasztása után,a házigazda fiainak hangszeres közreműködésével órákig folyt a dalolás.
               Egyesületünknek vannak még hagyományossá vált rendezvényei (csak a tavaszi Cseke Péter emléktúrát és az őszi. kishegyszőlőit emlitsem)de ez a nagyernyei a legrégebbi .14 éve -szinte áhitattal kell kiejteni ezt aszámot-ez a túra a legértékesebb ékszer társaságunk logoján.
               Ezúton mondok köszönetet, fejezem ki elismerésem ,nagyrabecsülásem,Erdélyi Palinak és családjának,kivánva, adjon az Isten nekik erőt,egészséget,hogy még sok éven keresztűl élvezhesse vendégszeretetüket a marosvásárhelyi Málnássy László Gombásztársaság. 


                                                                                                 Molnár György