Menü

2012. április 21., szombat

Eseménydús gombász - Évnyitó

   Már hagyományszerűen Teremiújfaluban tartja  évadnyitó túráját a marosvásárhelyi Málnássy László Gombászegyesület. A ,,kucsmagombás” túra kezdeményezője, kalauza és vendéglátója, Cseke Péter sajnos korai halála miatt már nem lehetett velünk a hetedik alkalommal,2012. április 21.-én  rendezett gombásztúrán. Ezen a napon mintha a borongós, esős idő is őt gyászolta volna. Feladatát Vajda Elemér gombásztársunk vette át, aki már az előző rendezvényeken is hasznosan vett részt a szervezésben, vendégfogadásban.

   A csapnivaló időjárás ellenére 34 gombász, természetbarát indult útnak a latyakos talajon a Nyárád és a Küküllő vízválasztó gerince felé abban a reményben, hogy a bokrok alatti nyirkos avarban rábukkannak a tavasz egyik legízletesebb gombájára, a ,,kucsmára”. Négyen, részben egészségi okok miatt vagy kötelességérzetből  nem vállalták a kb.16 kilóméteres túrázást, és a konyhán foglalatoskodtak, hogy a fáradtan visszatérő gombászokat forró bográcsgulyással, és terített asztallal fogadhassák.

   A kemény tél és a későn érkező tavasz nem kedvezett a gombák naptárszerű megjelenésének, de a lehetetlent nem ismerő, szakavatott gombászok igen kitartóak. Így aztán a cseh kucsmagombán kívül még 14 fajta gomba került elő a hazatérők kosarából. A gombafajok meghatározását, felíratozását az egyesület gombaszakértői végezték Téglás Zoltán vezetésével. Közben az eső is megállt, így az azonosított, felcimkézett gombákból kállítást állítottunk össze a falu központjában, ahol felvilágosítást is kaphattak az érdeklődők.

   A gombával dúsított bográcsgulyás az elhagyott bodega épületében került felszolgálásra. A málló, repedezett falak viszont ünnepi díszt kaptak Bélfenyéri Gábor gombásztársunk jóvoltából, aki készülő, egyéni gombafotó kiállításának anyagából 18 csodálatos képpel lepte meg az ebédelni készülő gombászokat.  

   Az évadnyitó  különlegessége, hogy másnap tudományos-ismeretterjesztő előadásssal folytatódott a rendezvény. Vasárnap a Sapientia egyetem volt a házigazda. Itt találkozott a csaknem 60 érdeklődő dr.Rimóczi Imre és dr. Benedek Lajos budapesti egyetemi tanárokkal, mikológusokkal, akik a ritkán előforduló védett gombákról, a nyeles pöfetegekről, és egyes hungarikumnak számító csilaggombákról tartottak előadást. Ezt követően díjátadásra került sor. Dr Rimóczi Imre ,,Pázmány Dénes” díjat vehetett át, amit a László Kálmán Gombászegyesület adományoz az erdélyi gombászmozgalmakat támogató szakembereknek. A díjat dr. Zsigmond Győző, bukaresti egyetemi tanár, az L.K.G. elnöke adta át. Az előadó terem előterében a résztvevők megtekinthették Bélfenyéri Gábor fotóit és az előző napon gyűjtött gombákból összeállított kiállítást. Az előadást követően a résztvevők ismerkedtek az egyetem laboratóriumaival és didaktikai felszerelésével. Vendégeink és a szervezők szakmai kerekasztal beszélgetéssel zárták a rendezvénysorozatot. Meghívottaink elismeréssel nyilatkoztak egyesületünk tevékenységéről, és ígéretet tettek, hogy lehetőségeikhez mérten máskor is szívesen tartanak előadást a marosvásáhelyi gombászoknak.
                                                                       

Málnási András