Menü

2014. július 25., péntek

2014 Tevékenységeink - összefoglaló

                 
14. 11. 22. Nyomáti tető - Gombásztúra

  Az év utolsó, nyílt gombásztúráját hagyományszerűen a Nyomáti tetőre szerveztük. A túra előtti kétnapos eső (és havazás) sajnos nem tudta előcsalni a gombákat, és így a 12 vállalkozó gombász kosarai üresen maradtak. Szerencsére közben a nap is kisütött, ami részben kárpótolta a gombahiányt. Azért csak találkoztunk fenyőpereszkével, vörös nyálkásgombával, szemcsésnyelú fenyőtinóruval, rozsdásszárú fülőkével az ehető gombák közül, zsemleszínű fakógombával és álgyűrűs pereszkével a nem ehetők közül, de csak mutatóban. A túra Kebelében az ordásbuktás vendéglőben zárult. Igy aztán ki-ki kalácsot, süteményt, ordásbuktát tehetett gomba helyett a kosarába. Úgy is mondhatjuk, "buktával dícsértük a napot".

                                                                Málnási András

2014. 11. 5. Múzeumi konferencia

   A természetrajzi múzeumok országos pedagógiai konferenciájára Málnási András és Téglás Zoltán kapott meghívót a Maros Megyei Múzeum vezetőségétől. A rendezvényre a mv.helyi Kulurpalota tükörtermében került sor. A múzeológusok, pedgógusok által tartott előadások között szóhoz jutottak az MLG képviselői is. Miután Málnási A. ismertette egyesületünk kapcsolatát a múzeummal, Téglás Zoltán "Zöld béka jelenség" címmel tarott előadást a borzonti gyermektáborban végzett nevelő munkájának eredményeiről. Az előadásokat követő beszélgetések során a résztvevők (főleg a déli megyékből) elismeréssel nyilatkoztak egyesületünk gombaismeretre nevelő, hasznos tevékenységéről.

                                                          Málnási András


2014. 10. 25. Kishegyszőlői gombásztúra

  A hét közepén lehullott esők után ezen a nyílt gombásztúrán több mint 60 természetbarát (minden korosztály) vett részt, abban a reményben, hogy tele kosárral térhet haza. Ez nem mindenkinek sikerült, de őket is kárpótolta a szép, napos kirándulóidő és a szervezők által kínált meglepetések. Vendéglátóink a Csereerdő szélén ütöttek sátrat, és már kora reggel rakták a tüzet a töltöttkáposztával tele üstök alá. Ez a kép fogadta a gombászokat, akik a hagyományos kínálkozások és a csoportkép után túravezetőinkkel két irányba indultak szerencsét próbálni. A 4 órás túráról visszatérők kosaraiból szürke tölcsérgomba, lila pereszke, márványos, és lilatönkű pereszke, gyűrűs tuskógomba, mezei csiperke, apró pöfetegek, barna porhanyósgomba, sereges, és rozsdasárga tölcsérgomba került elő, de mérgező gombák is (begöngyöltszélű cölöpgomba, sárga kénvirággomba, több kígyógomba faj stb.) kerültek a kiállító asztalra, ahol egyesületünk szakellenőrei vizsgálták át a kosarakat. Közben vedéglátóink jelezték, hogy elkészült a finom töltöttkáposzta, ami koronát tett erre a rendezvényre. A társaság vídámabb csoportja még nótaszóval folytatta sötétedésig. A túra szervezői, vendéglátóink megérdemlik, hogy külön, névszerint mondjunk köszönetet ezért a szép kirándulásért. Varga Kálmán és Kati, Mátyási Mátyás és Csilla, Aszalos Ottó és Matild, Vajda Zsolt és Melánia  KÖSZÖNJÜK.

                                                    Málnási András        

2014. 10. 19. Zöld konferencia

  Okt. 16-19 között Molnár György, egyesületünk alelnöke részt vett a Fokusz Öko Központ, a Reflex Környezetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség által szervezett műhelykonferencián, Parajdon.



2014. 10. 18.  GOMBÁK SZÉPE a természetben 3. fotókiállítás

  Az MLG által meghírdetett fotópályázatra az idén csak 64 fénykép közül kellett kiválasztani azt a hatvanat, amiből a zsüri a legjobbakat értékelte és díjazta. A fotóművészekből és gombaszakértőkből álló 5 tagú bizottság döntése alapján az I. díjat Tirnován Péter (Szászrégen) Lila pénzecskegomba fotója nyerte, II. díj Muzsik Zoltán (Budapest) Fehér porhanyósgomba fotója, a III. díjat Gyepesi-Deák Géza (Marosvásárhely) kapta Lepketapló fotójáért. Dicséretet kapott Mózes Anna-Mária (Mv.hely) Harkály tintagomba és Muzsik Zoltán (B,pest) Cseh kocsmagomba fotója. A megnyitón résztvevő vendégek Csernát Géza (Mv.hely) Sörtés dücskőgomba fotóját Közönségdíjjal jutalmazták.

  A kiállítás helyszíne a marosvásárhelyi Vártemplomi Diakóniai Központjának impozáns, az alkalomnak megfelelően dekorált kiállítóterme. A megnyitón Málnási András mutatta be a kiállítást a közönségnek, majd Máthé Éva a legértékesebb gombákkal kapcsolatos érdekességeket osztotta meg a vendégekkel. A zenei aláfestéstést Antal Andrea, a művészeti iskola 8. oszt. tanulójának kellemes zongorajátéka biztosította. A szünetben vendégeinket kávéval, süteménnyel, üdítővel kínáltuk, miközben szavazhattak a közönség díját kiérdemlő fotóra. Szünet után a díjkiosztás következett, ahol a nyertes pályázók átvehették a megérdemelt okleveleket és a vele járó ajándékokat.

Köszönetet mondunk házigazdánknak, a rendezvény anyagi támogatóinak, egyesületünk és a fotóklub tagjainak lelkes hozzáállásáért, s nem utolsó sorban a fotós gombászoknak vagy gombász fotósoknak, akik nélkül nem jöhetett volna össze ez a szép kiállítás.

                                                     Málnási András



2014. 10. 13. Találkozás a politikummal

   A helyi RMDSZ szervezésében a civil szervezetek képviselői találkoztak Kelemen Hunor államfőjelölttel. Az MLG részéről Málnási András elnök és Molnár György alelnök kapott meghívást. A közvetlen beszélgetés során felszínre került a 2006 óta létező romániai gombatörvény kérdésére is, amely a mai napig sem alkalmazható. Felszólalásában egyesületünk elnöke, az erdélyi gombászok nevében, ismertette a jelenlegi helyzetet és a törvény hiányosságait, valamint a nemkívánatos következményeket, amiket a nem ellenőrzött gomba fogyasztása okozhat, ezt követően átadta a politikumot képviselő Kelemen Hunornak a 2006-ban megjelent 30-as törvény másolatát, észrevételeinkkel kiegészítve. Az RMDSZ államelnök jelötje ígéretet tett, hogy a kormány megfelelő fórumain fog intézkedni a kérdés megoldása érdekében.

                                                           Málnási András



2014. 10. 11. Székely hagyományok és termékek napja

  A szervezők meghívásának eleget téve ezen a rendezvényen is részt vettünk kiállítósátrunkkal. A látogatók az eseményt megelőző szárazság ellenére is 31 frissen szedett gombafajjal ismerkedhettek meg (ezek között csak a pecsétviaszgomba tartozott a taplófélék családjába). Sajnos, szervezési hiányosság miatt a sivár tér, ahol a magyar kiállítók kaptak helyet, elég távol esett a Ligettől, ahol a polgármesteri hivatal szervezett párhuzamos rendezvényt, és így több érdeklődő meg sem talált. No comment.

                                                        Málnási András

2014. 09. 21. Kisadorjáni gombásztábor

  Az Adorjánok völgye a nyárádmenti tájegységnek része. Viszonylag elszigetelt, érintetlen erdőkkel koronázott, patakokkal díszített, elbűvőlő vidék. Többnyire lombhullató (kevés ültetett, kéttűs fenyő) erdői gombavilágának feltérképezésére gondolt az MLG, amikor pályázatot nyújtott be a Maros megyei tanácshoz.

 Pályázatunkat elfogadták, és így megteremtődött az anyagi alap egy minitáborozásra, amire szeptember 19-21 között került sor. Bár az idő nem volt igazán kegyes hozzánk (az előző napokban kevés volt a csapadék) mégsem panaszkodhatunk, ugyanis a táborban résztvevő 18 gombásznak sikerült 36 gombafajt összegyűjteni. A szedett gombákból kiállítást rendeztünk a kisadorjáni Környezetvédelmi Információs és Fejlesztési Központban. Itt főztünk és étkeztünk is, amiért külön köszönettel tartozunk Dr. Hajdú Zoltánnak, a Focus Eco Center vezetőjének, aki a táborozás idejére átengedte nekünk az épületet. Csapatunk 10 tagjának éjszakai pihenéséről a nyárádszentlászlói "Pásztortűz" panzió gondoskodott. Köszönet Lender Zsoltnak, a panzió adminisztátorának.

  Összegezve: táborozásunk jól sikerült, Jövőre is megpróbálunk pályázni, persze más régió gombavilágának feltérképezése céljából.

                                                                        Molnár György
 2014. 08. 30. Vásárhelyi Forgatag

      A Forgatag szervezőinek meghívására egyesületünk az idén is szép kiállítással vett részt a rendezvényen, a Maros-parti Forgatagban. Az előzőleg kijelölt ronda helyszín helyett kiváló elhelyezésre kaptunk engedélyt a szervezőktől. Így a gombakiállítás a fák árnyékába került. Fél tízkor már 43 felcimkézett gombafaj várta az érdeklődőket, akikre nemsokat kellett várni, jöttek szép számban, alig győztünk válaszolni a sok kérdésre. Csak az erdei szömrcsög, a szagja és az óriás tapló, a méretei miatt nem került a kiállító asztalra, hanem a közeli nyárfa árnyékában kaptak helyet. A gyermekeknek is volt külön program : társasjáték, fotózás a "nagy vargányával", hagyományos gyemekhangszerek (sípok, csipogók, zümmögők) kipróbálása, és megcsodálhatták a borzonti "Zöld békák" táborban készített fotókat, gombásrajzokat. Volt szarvasgombás  pirítóskenyér kóstolás (amíg a készlet tartott). Az érdeklődők hozzájuthattak a Corvin kiadó gombáskönyveihez is. Este fél hétkor szedtük össze a megaszalódott gombákat, és kitartó kis csapatunk megelégedetten térhetett haza vagy tovább élvezhette a Forgatag kínálta programokat.

 Köszönetet érdemel egyesületünk minden tagja, aki fáradtságot nem ismerve hozzájárult a sikeres bemutatkozáshoz.

     
                                                      Málnási András



2014. 08. 28. LKG nemzetközi gombásztábor

     Az LKG az idén aug. 23-28 között Parajdon rendezte 15. jubíleumi vándortáborát. Egyesületünkből nyolcan vettünk részt (ötön a teljes programon, hárman bejáróként) a szép környezetben fekvő, megfelelő elszállásolást és rendezvényeinknek helyt adó Urbán Andor ref. konferencia központban. Egyesületünk a pályázatunkra beküldött fotókból válogatott kiállítással, gombafajok gyűjtésével és előadásokkal járult hozzá a rendezvény sikeréhez. 25.-én Bélfenyéri Gábor a Mezőhavas gombáiról tartott vetítőképes előadást, 26-án Málnási András saját találmányú társasjátékát mutatta be a résztvevőknek (már negyedik alkalommal). Ugyancsak MA szervezte és vezette le a Gombák szépe versenyeket, melynek különlegessége az volt, hogy nemcsak a frissen szedett gombák gyűjtőit díjazták, hanem a legszebb fotókra is szavazhatott a több mint 60 tábori résztvevő. Az utóbbi versenyen az MLG két tagja által készített fotó kapta a két legelőkelőbb helyezést: Tirnován Péter szászrégeni kollégánk I díjat, Mózes Anna-Mária Marosvásárhelyről II díjat nyert. Volt még gombafelismerő verseny és gombasavanyúságok vetélkedője is. 23.-án Zsigmond Győző, a tábor főszervezője,  a Sóvidékről, a sóvidéki népi gombászatról tartott előadást, 24.-én Berdán Zsuzsanna svájci etnomikológus a galócákkkal kapcsolatos magyar és német nyelvterületen végzett tanulmányát ismertette, 25.-én Kőszeginé Tóth Judit a Zemplén gombavilágáról beszélt, 26.-án Varga Károly, a Corvin kiadó igazgatója mutatta be Fődi Attila gyógyhatású gombákról szóló könyvét (sajnos a szerző nem lehetett jelen) és a 2015-ös erdélyi gombanaptárt, Nátz Eszter a magyarországi Netgombász egyesületet mutatta be.  27.-én Benedek Lajos számolt be a a Pál-Fám Frenc által vezetett mikológus csoport által meghatározott, rekordnak számító több, mint 300 gombafajról, majd következett Puskás Attila laudációja Veress Magdáról, aki megkésve, az idén kapta meg a már rég megérdemelt Pázmány Dénes-díjat. A márciusban bekövetkezett halála miatt ezt a kitüntetést már csak hozzátartozói vehették át. A díjkiosztási ünnepélyt díszvacsora, majd tábortűz és a tűz körüli nótázás követte.

                                                                                            Málnási András


2014. 08. 07.  Oszoj-tetői gombásztúra

    20-an indultunk Marosvásárhelyről, majd Ernyéből és Szászrégenből 22 főre kiegészült csapat érkezett a túra helyszínére, az Idecspatakát Üvegcsűrtől elválasztó hegygerincre, az Oszoj tetőre. Tirnován Péter túravezetőnk  irányításával egy négy órás természetjárás következett a bükkös-gyertyános-tölgyes erdőkben, miközben teltek a kosarak galambgombával, piruló galócával, vargányával, trombitagombával, keserűgombával, sárga gerebennel. Rókát csak egy párat találtunk, őzláb semmi, viszont gyönyörű színekben "virágzó" tintahal gombákat csodálhatott meg, és fényképezhetett az arra járó gombász. Ha 3-4 nappal hamarabb kerül sor a túrára, lehet hogy gazdagabb lett volna a gombatermés, és kevesebb megaszalódott gombával találkozunk a száraz avarban. Ennek ellenére mindenki megelégedetten térhetett haza, amit bizonyít a túra végén efogyasztott étel-ital utáni jó hangulat is. A marosvécsi Cinci nuci vendéglőben még volt egy rövid pihenő, ahol ki-ki beszámolt személyes élményeiről.       Külön köszönetet érdemel a Bálint Trans vezetősége, és a kényelmes kisbusz sofőrje a kifogástalan szállításért.

                                              Málnási András

  2014. 08. 01. XXIII. EKE tábor

    A kövendi EKE vándortáborban Bélfenyéri Gábor gombásztársunk tartott vetíettképes előadást a Nagymezőhavas gombavilágáról, Mózes Anna Mária gombaszakellenőrünk a gyűjtött gombákból kiállítást rendezett, bíztosította a gombavizsgálatot, népszerűsítette az erdélyben legutóbb kiadott mikológiai könyveket.   

2014. 07. 13. Borzonti gyermektábor

  Egyesületünk titkára, Téglás Zoltán az idén is meghívást kapott a borzonti gyermektáborba, ahol július 8 és 12 között tanítgatta, oktatta a kisiskolásokat gombaismeretre. Az MLG gyermekcsoprtja ennek a tábori tevékenységnek jóvoltából évről-évre gyarapszik, bíztosítva az "utánpótlást".


2014. 06. 26. Természetrajzi múzeumok szimpozionja

 A marosvásárhelyi Múzeum természetrajzi részlegének vezetősége részéről Málnási András és Téglás Zoltán kaptak meghívót egy kétnapos nemzetközi értekezletre. A felszólalók között volt Téglás Zoli is, aki a gombák urbanizálódásáról tartott érdekes előadást. Gombákkal kapcsolatos más előadás nem hagzott el, de sok kérdést tett fel a hallgatóság, főleg a szimpózium utáni kötetlen beszélgetések során. Szóba került a romániai gombatörvény, a védett gombák listája, és a piaci gombaárusítás is. Megtudtuk, hogy a kisinyovi gyógyszerészeti egyetemen az intenzív gyakorlati oktatás nem tér külön ki a gombákra is, azok gyógyhatására, viszont Vásárhelyen, a MOGYE-n a tavalytól már bevezették a mikológia toxikológiai és egyes gombafajok gyógyhatására vonatkozó tudnivalók tanítását. Az értekezlet fő témája a természetvédelemről és a piros listán szereplő, védett növényekről szólt.

                                          Málnási András

2014. 06. 21. Somostetői gombásztúra

  Koranyári nyílt gombásztúránkat az idén is a Somostetőn tartottuk, a marosvásárhelyi állatkert környékén. Most is 9 órakor, a kőmedvétől indult a csapat Mózes Baba vezetésével. A kedvezőtlen időjárási előrejelzés ellenére több, mint negyvenen vállalkoztak erre a túrára, nemre, korra és nemzetiségre való tekintet nélkül. A kiállítás rendezésére ketten maradtunk az állatkertben (Téglás Zoli és Málnási A). Kezdetben csak az előző nap gyűjtött gombák kerültek a sátrunk alá helyezett kiállítóasztalokra, de szorgalmas gombásztársaink visszatérésével végül 36 meghatározott, felcímkézett gombafajt csodálhattak meg a látogatók. Az erdő száraz avarát taposó gombászok kosarába gyönyörű erdei csiperke, őzlábgomba, galambgomba, árvégű és gyökeres fülőke, aranytinóru, stb. került a nem ehető és a mérgező gombák mellé. A gyilkos galócát csak fényképről és szórólapjainkról ismerhette meg a szépszámú kíváncsiskodó. A kiállításon ,,szerepelt” egy ajándékba kapott 7cm átmérőjű nyári szarvasgomba is. A két nyelven folyó gombaismertetés du. fél négyig tartott. Sajnos a túrázókon kívül senki sem vette igénybe gombavizsgáló standunkat, és a gombás társasjátékkal is csak egyesületünk tagjai szórakoztak.

 Köszönjük az állatkert vezetőségének a lehetőséget, a segítséget, és gombásztársainknak az aktív közreműködést, ami hozzájárult a rendezvény sikeréhez.


                                                                           Málnási András
  

2014.05.31 - Nagyernyei gombásztúra

 Kilencedik alkalommal szerveztük Nagyernyében a már hagyományossá vált tavaszvégi gombásztúrát. Most június első szombatja helyett május 31.-én. Az időjárás inkább a gombáknak kedvezett, mint a gombászoknak, de az esős idő ellenére is 27 lelkes természetjáró jelent meg vendéglátónk és túravezetőnk, Erdélyi Pali házánál. A megszokott reggeli kínálkozás és a túra útvonalának, térképének ismertetése után az esőköpenyes csapat reménykedve indult a közeli erdők, mezők felé. Aztán szép lassan teltek a kosarak is, főleg galambgombákkal, de a szerencsésebb gombász sárga rókagombát, gévagombát, szegfűgombát, pikkelyes pöfeteget, nyári vargányát, piruló galócát is tehetett a kosarába. A négy órás barangolás után, vendéglátónk udvarán derült ki, hogy csaknem 50 gombafajt gyűjtöttek a túrázók, amiből 43-at sikerült helyben meghatározni a Téglás Zoli által vezetett kis szakértői csapatnak. Ezek kerültek felcimkézve a kiállításra előkészített asztalra. Közben folyt a kosarak tartalmának szokásos átvizsgálása, nehogy  tévedésből valaki mérgező gombát vigyen haza. Ugyanis a kiállításra gyűjtött gombák között, az enyhébben mérgezők mellett volt egy Fehér gyilkosgalóca (Amanita verna) is, ami halálos méreganyagot tartalmaz. Érdekességként megemlítem, hogy a meghatározott gombák között szerepelt egy szép narancssárga (narancsvörös) korallgomba, ami inkább a magas hegyvidék lakója és egy pár körteillatú susulyka is, mellyel csak igen ritkán találkozik a gombász.
  Vendéglátóink most is kitettek magukért. Ízletes gombásgulyással várták a hazatérő gombászcsapatot, minek elfogyasztása után jött az ,,öblögetés’’ vidám nótázással kisérve. Egyesületünk nevében köszönöm az Erdélyi családnak a fáradozását, anyagi áldozatát és a szíves vendéglátást, de köszönetet érdemel minden gombásztársunk is a rendezvény sikerességéért.
                                                                                       Málnási András
  
2014. 05. 10. Civil szervezetek vására

    Már ötödik alkalommal vettünk részt Marosvásárhely főterén a civil szervezetek megyei bemutatóján. Most is gazdag szemléltető anyag került a sátrunkban elhelyezett asztalokra (31 frissen gyűjtött gomba, gombás irodalom több nyelven, társasjáték, egyesületünket bemutató fotók és leporellók, zsebnaptárak, és a gyilkosgalóca mérgezésre figyelmeztető kétnyelvű szórólapok). A sok érdekődő mégtöbb kérdéseire szakértőink csaknem megállás nélkül készségesen adtak magyarázatokat. A gombás társasjátékra is sor került. Készen álltunk a gombavizsgálásra, de ezt a szolgáltatást sajnos senki nem igényelte. A fotósok és a mass media képviselői is többet időztek nálunk. Rövid beszélgetés után ígéretet kaptunk Borbély László parlamenti képviselő úrtól, hogy közbenjár a gombaárusítást szabályozó törvény alkalmazása érdekében.

  Az egésznapos rendezvényt a civil szervezetek felvonulása zárta, ahol az MLG tagsága is képviseltette magát.

   Egyesületünk vezetősége nevében köszönöm gombásztársaimnak, akik részt vettek ezen a rendezvényen, hogy fáradtságot nem ismerve segítettek a sikeres, szép bemutatkozásban.

                                                                Málnási András


2014. 05. 01. Gulyásfőző verseny

Az idén igazán kegyes volt hozzánk a természet. Majálisra úgy felcicomázta, kicsinosította magát mint egy menyasszony. Az időjósok előrejelzése kissé aggasztott ugyan, de szerencsénkre ezúttal is tévedtek.

Első alkalommal döntött úgy gombásztársaságunk, hogy mi is benevezünk a már hagyománnyá vált, május első napján rendezendő marosparti gulyásfőzési versenyre.

Kis csapatunk – a Varga házaspár(Kati, Kálmán), Csontos Lacó és jómagam – korán elfoglalta kijelölt helyét a rendezvény színhelyén. Sátorverés, tűzhelykészítés, üstmosás, kuktamunka (hagyma és krumplihámozás, húsdarabolás, gombaszeletelés). Persze ez nem ment olyan gyorsan, ahogy leírtam, de erősítést kaptunk Erdélyi Pali családja részéről (apa, anya, fiu, meny, unokák) és a Nyulas házaspártól, így olyan korán megvoltunk az előkészületekkel, hogy várnunk kellett a főzés elkezdésével. Már magasan járt a nap, amikor a műsorvezető felovasta a résztvevő csapatokat, a főszakácsok nevét és főztük elnevezését. Az egyik bejelentés így hangzott: - a Marosvásárhelyi Málnássy László Gombászegyesület csapatának szakácsai, Varga Kálmán és Molnár György gombás gulyást főznek.

Elkezdődik a főzés, Erdélyi Pali fényképezőgépe minden fontos mozzanatot megörökít. Közben benépesedik a Maros-part, a színpadon egymást váltják az énekesek, zenekarok, tánccsoportok. Finom gulyásillattól terhes a levegő, és nagyon sokan sorakoznak üstünknél. Kavargatás, kóstolgatás közben beszélgetünk, viccelgetünk. Telefonaink is folyton szólnak, gombásztársaink, akik nem tudnak résztvenni, érdeklődnek, szurkolnak nekünk.

Elkészült a gulyás. Üstünk előtt egy 50-60 fős sor. Hű, ha! A zsüri asztalára ízlésesen tálat gombás gulyás kerül, több gombából készült savanyúsággal. Zsürizés: IV hely. Na ezt nem nyelem le, mondom csapattársaimnak, amikor elindulok az oklevél átvételére. „Ennél jobbak vagyunk” mondom a mikrofonba, és ezzel a műsorvezető is egyetért. Persze mindenki tudja, hogy ezzel a kijelentéssel nem a zsüri hozzáértését, s nem a minket megelőző csapatok tudását minősítem, hanem majális van, és megengedhető egy kis „HECC”.

Percek alatt kiosztjuk a gulyást. Fájdalom, nem jut mindenkinek. Ez nekünk is elkeserítő, rossz érzés. Ha még egyszer jövünk, nagyobb üstöt hozunk, persze tudjuk, hogy az sem lesz elég.

Aztán meglátogat a szervező bizottság. Jó hír: kapunk valami anyagi támogatást. Az bizony elkel, ugyanis az utóbbi időben kevés támogatónk akad. E miatt vékony a bankszámlánk.

Szászrégeni gombásztársunk telefonál. – Mi van nálatok?, mert nálunk zuhog az eső. Kis idő múlva itt is feltámad a szél, és fekete felhőket kerget felénk. Gyorsan összecsomagolunk, és tető alá helyezzük felszerelésünket.

Érdekes, eseménydús, szép nap volt, amit nem lehet másképp befejezni, csak borozással és nótázással. Hát ezt tesszük mi is Nyulas Sanyi házának tágas, barátságos alagsorában.


Molnár György

2014. 04.24. Találkozás Horber Pállal

    Vendégünk volt Horber Pali(bácsi) nagyváradi, régi, kedves gombásztársunk. A baráti és szakmai beszélgetés előtt Dsida Jenő versével üdvözölte a nyolc egybegyült MLG tagot. Ez után a shi-take gomba gyógyhatásáról beszélt, és bemutatta saját készítményeit, amiket a váradi onkológiai kórház betegeinek gyógyítására  kínál használatba vételre kisebb-nagyobb sikerrel. Beszélgettünk a gyilkosgalóca mérgezésekről és a legalon sil ampullen injekció gyógyhatásáról, amit sajnos a hazai kezelések során nem alkalmaznak. Végül újból a romániai, 2006-os gombatörvény került szóba, amely honatyáink nemtörődömsége miatt még mindig nem alkalmazható. A találkozást a  közös élmények felelevenítése és Molnár Gyuri névnapi köszöntése zárta.

                                                                         Málnási András


2014. 04.05. Évnyitó ,,Cseke Péter” gombásztúra, Teremiújfalu

 Ez a gombásztúra már nyolc éves hagyományra tekinthet vissza. Először 2007-ben, majd ezt követően öt éven keresztül Cseke Péter gombásztársunk szervezte. Halála után az ő emlékére, róla neveztük el évnyitó, kucsmagombás túránkat. A hagyomány Vajda Elemér jóvoltából nem szűnt meg, aki szívesen, lelkesedéssel vállalta a további túravezetést és a szépszámú gombászcsapat vendéglátását.

 Összesen 36-on gyűltünk össze, de csak harmincan indultunk el a kucsmagombák felkutatására. A többiek a konyhán vagy az üst mellett tevékenykedtek. Sajnos az ehető gombák közül csak egy pár elszáradt Ptychoverpa bohemica, két csokor csengettyűgomba, egy fürt piros (vagy osztrák) csészegomba és egy pár apró májusi pereszke került elő a több hektáros erdőből, bokrosokból. Találtunk még redős és óriás papsapkát is valamint a tavalyról megaszalódott pecsétviasz gombát. Szép, méretes kucsmagombák csak vendéglátónk virágoskertjében díszelegtek, ahová egyesületünk elnöke ültette, csempészte be a poliészterből faragott gombácskákat, gombásztársai megtévesztése céljából. Előkerültek egy dobozból is a friss kucsmagombák, Csath Gabi gombásztársunk és felesége manufaktúrájából, mosdószappan formájában. Került viszont jócskán gomba (igazi, a tavalyiból) az üstben fortyogó finom gulyásba, amit aztán jó étvággyal fogyasztott a népes csapat, miután meghallgattuk Szövérfi István, Dózsa György községi tiszteletes úr asztali áldását. A gulyást a háziasszony, Vajda Erika által készített tájjellegű muroktorta és gombaalakúra formált sütemény követte, de nem maradt el a jó házibor sem. Ezután, a megszokáshoz híven, víg nótázással zárult az esemény, amihez nagyban hozzájárult Szövérfi Zoltán újfalusi ref. lelkész harmonikajátéka is.

 Köszönjük házigazdáinknak a példás vendéglátást, és köszönet mindenkinek aki önzetlenül hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

                                                                                              Málnási András
  
2014. márc. 20. - Dr. Rimóczi Imre előadása

    A marosvásárhelyi Sapientia egyetemen tartott előadást dr. Rimóczi Imre magyarországi mikológus profeszor az aszkuszos és bazidiumos gombákról. Erre az előadásra kapott meghívást egyesületünk. Az amfiteátrumban, a Sapientiás diákok mellett 12 MLG tag is rész vett a tartalmas és élvezetes előadáson.