Menü

2009. július 11., szombat

2009 Tevékenységeink - összefoglaló

2009.I.30. – Be lehet indítani a beiktatási procedura okmányainak elintézését. Kiss Tamás és Málnási András fogja végezni a Kanossza-járást. A székház kérdése megoldottnak tekinthető Anikó Néni jószándékának köszönhetően. A borszéki táborban való résztvételnek a megtárgyalása. A 71 éves Galatean Puiu felköszöntése.

2009.II13. – A megjelent személyek: Málnási A.;Molnár Gy.; Mózes A-M.; Kiss T.; Kovács É-E.; Galatean I.; Varga K.; és Téglás Z. Aláírták az alapítási okmányt. Kiss T. Ismerteti az eddig elért eredményeket. Hívatalosan bejegyzett székhelyünk András Kárpátok sétányi lakása. Kiss T. cenzori minőségben fog tevékenykedni.

2009.III.27. – Rendkívűli közgyűlés, rendkívűli helyszínnel, a katolikus temetőben, Névadó patrónusunk síremléke előtt, 100-k szűletésnapján emlékeztünk egy virágkoszorúval, virágokkal és egy kis kosár hóvirág, kakasmandikó, piros csészegomba, kései laskagombatelep, lepketapló, bükkfatapló, mindezek csodálatosan szép zöld mohaágyon, csakis Nagy Béla munkája lehet az ilyesmi. András ismertette édesapja életútját és halálos ágyán tollbamondott versét, majd elmondtuk a Mi atyánkot, Varga K. javaslatára a sír mellett. Az önállósítás ügye sínen van, a labda egyelőre a hatóság térfelén van.

2009 április – május. – Gyűléseket, túrákat nem tartottunk, ennek ellenére pezsgett az élet András és Tamás körül, ők voltak a bejegyzést intéző legérintettebb személyek, az ők fő érdeme, hogy végül is minden OK volt. Az alapító tagok számára egyetlen feladat a pénzűgyi fedhetetlenséget igazoló okírat kiváltása volt.

2009.V.9. – A civil szféra vásárán, ezúttal is a Bethlen Alapítvány sátrában jelentünk meg, a fő attrakció számunkra a törvényszéki bejegyzés kifüggesztése volt. Most is sikerült frissen szedett gombákból kiállitást készíteni Nagy Béla hathatós segedelméve, Erdélyi Pál egy termőre fordult shii-take tápkockát hozott. Legnagyobb sikernek Nagy Béla bükkfataplóból faragott kalapja örvendett.

2009.V.27. – A nyári nemzetközi gombásztáborban való részvételt tárgyalta meg a jelenlévő tagság. Zsigmond Győző könyvének bemutatóját kellene megszervezni. András beszámol a nemkormányzati szervek gyűléséről. Pályázatok megírásának fontossága. Ngyernyei gombásztúra időpontjának eldöntése.

2009.VI.13. – A hagyományos nagyernyei túra ,Erdélyi Pál szervezésében és vezetésével. A túrát megelőző napokban hullott némi csapadék ami feljogosított mérsékelt optimizmusra. A már ismert terepen kutakodók ezúttal szerényebb eredményekkel gyűjtögettek, ez vonatkozik a minőségi és a mennyiségi gyűjtésre is. Összesen 16 gombafaj került kiállitásra. De minden jó ha a vége jó – és a bográcsban igazán fenséges étel készült. Egy híres színdarab címét parafrazálva búcsúztunk: Jövőben veletek úgyanitt !

2009.VI.15. – Szűkkörű vezetőségi űlés, bemutatásra került az egyesület hivatalos pecsétje valamint a teljes bejegyzési dokumentáció, beleértve a pénzűgyit is.

2009.VI.26. – Az unitárius egyház Bolyai-téri gyűléstermében, író-olvasó találkozó keretén belül került bemutatásra Zsigmond Győző új könyve, Tófalvi Zoltán mondott nyítóbeszédet és ismertette a szerzőt és a könyvet, ezek után dedikálásra került sor. Sajnálatos módon ezen a napon volt a MOGYE végzőseinek kicsengetése, ez pedig alaposan megtizedelte az érdeklődők sorát.

2009.VI.27. – A Somos-tetőn a kőmedvénél gyűlekezett az érdeklődők népes tábora, tudva, hogy gulyásfőző verseny is lesz, egy páran előgyűjtést is végeztünk egy kisebb kiállitáshoz, addig is amig az erdőből megérkezik a friss gyűjtés anyaga.. Az egyik vendéglő- sátor tulajdonosa hajlandó volt egy asztalt kölcsönözni, hogy kiállitásunkat a város lakosai elé tehessük. Egyetlen dolog maradt ki a számításunkból, éspedig a magas elnöki látogatás ténye, habár az előjelekből olvashattunk volna, a köztisztaságiak hatalmas létszáma és rájuk nem nagyon jellemző hatékony munkája, meg nagy számú rendőr és csendőr. Ezen éber fiúk egyike kiszúrta a mi kiállitásunkat is, ahol Málnási A. mutatta be a kiállitott gombákat. A kiállitás szinte a „felvonulási” terep kellős közepén állt, úgyhogy azonnali hatállyal elzavarták onnan Andrást. Számunkra ez volt a legjobb rendőri akció, mert András a kosárba rakott kiállitással az Állatkertbe ment, ahol szerencsésen találkozott Bereczki Boldizsár igazgatóval, akinek elmondta a történteket. Okos ember kevés szóból is ért, az igazgató azonnal asztalt, padot kéretett az iroda épűlet mögötti kis térre, hogy legyen hol kiállitani a gombákat és sűrgősen több példányban kinyomtatatta a gombakiállitás tényét hírdető román és magyar nyelvű plakátot, amit az Állatkert kapujánál és leglátogatottabb pontjainál függesztettek ki. Mi, akik Mózes A.M. vezetésével az erdőt jártuk csak annyit tudtunk meg András telefonhívásából, hogy elkergették és,  szerencsét próbál az Állatkertnél. Majd később újra megkeresett telefonon és sűrgette a visszatérést, nem győzte a látogatók kérdéstengerét megválaszolni. Tehát minél hamarabb csatlakoztunk az ostromlott vár kinézetű asztalhoz, ahol András próbált helytállni a meg – megújjúló kiváncsiskodói rohamoknak. Az előgyűjtésben és az erdőben gyűjtött gombák száma elérte a 32. Nagysikerű kiállitásunk volt, köszönhetően Bereczki Boldizsárnak és a folytatás is példaértékű.

2009.VII.7-8-9. – Hétvégi mini tábor Vármezőben. Málnási A. és Papp J. vendégszeretetét élvezték a résztvevők. Második napon kitartóan esett az eső, amiért a 14 gombász egy része nem indult neki a csepegős terepnek. Gomba bőségesen került a kosarakba, első három helyet az igazi gombászkedvenc róka-keserű-vargánya trió alkotta. Józsi telkén volt felállítva a sátor ez alatt lett elköltve az esőernyő alatt főzött gulyásköltemény, amelyik Varga K. kézjegyét viselte magán, a hangulatfelelős is ő volt.

2009.VII.30. – Megbeszélés a borszéki táborral kapcsolatosan. Lehetsége sátorral is részt venni a táborban. Ezúttal András a megjelent tagok előtt is ismerteti a bejegyzés teljes dokumentációját.

2009.VIII.17-22. – A marosvásárhelyi csapat szép számmal vett részt a borszéki táborozáson, 23 személy volt jelen tőlünk, de ez állandó mozgásban volt, egyesek korábban távoztak, mások később csatlakoztak. A tábor egyik legfontosabb jellemzője az óriási darázs invázió volt, ami a környéket sújtotta, szinte mindenki ismeretséget kötött e dühös sárga-fekete csíkos zümmögő jószágok fájdalmas szúrásával, mint szinte mindig, ebben is mi marosiak voltunk a bajnokok, Erdélyi Pali és Galatean Puiu valóságos tűpárnához hasonlított, mikor egy megbolygatott fészek rájuk támadt, több tucatnyi csipéssel lettek kidekorálva, Puiu gumicsizmájából legalább egy maroknyi döglött darázs került ki, pusztulásukat nem a csizma szaga, hanem a benne lefolyt küzdelem, Puiu „lábmunkája” okozta. Szerencsénkre egyikük sem volt allergiás. A tábori élet pedig folyt a már hagyományos mederben, délelőtt túra, délután előadások, azonosítási munka, kiállitás rendezése, gombafelismerési verseny. A gombazonosítást ezúttal is Pál-Fám Feri végezte, a Pluta család a preparálási munkával volt elfoglalva, a kiállítást szervezte Merész István és Varga Zita, míg az azonosított és felcímkézett gombákat az utókornak megörökítette Lukács Krisztián fotóművész. Utolsó napra 220 gomba került az azonosítási listára. Szép emlékezetes tábor volt, a táborbúcsúztató tűz körül csodálatos volt a holland gombásztestvér Sietse Van Der Laan magyar népdal adaptációja és a József Attila versének parafrázisa magyarul. Aki hallhatta annak biztos egy életre szóló élményt jelent. Zárszóként a tábor résztvevőiről: Magyarországról – 19; Hollandiából – 1; Németországból – 1; Romániából – 45; A hazai résztvevők megyénkénti megoszlása: Maros – 23; Kovászna – 15; Bihar – 3; Brassó, Hargita, Kolozs és Szeben 1 személlyel.

2009.IX.17. – A ratosnyai mini gombásztábort kaptuk ajándékként Bethlen Anikótól. A református egyház pihenőházában leszünk elszállásolva. Helyszínre menni vonattal, vagy autóval. Az Állatkerti gombainformációspont, felállítása és felszerelése.

2009.IX.30. – A ratosnyai mini-tábor szervezési problémái. Bethlen Anikó az alapítvány nevében 20 személy számára pályázott, jelentkező 24 személy. Ehhez a számhoz csatlakozik majd még 4 sepsiszentgyörgyi gombász. Ajánlott, hogy mindenkinek legyen a hátizsákjában szalonna, száraz kolbász, májpástétom. 30 kg vineta megvásárlása és a helyszínen való megsütése is szóba került. A gyűlés után eleget téve Incze Tünde meghívásának megtekintettük a nyári szinpadon a Kőműves Kelemen rockballadát.

2009.X.2-4. – Ratosnyai mini-tábor. Vonattal és autóval megérkező első táborlakók a többiekre várva egy kis sétát tettünk a Jód-völgyén felfelé, a patak medre és az út széle közötti részen a séta alkalmával 47 féle gombát sikerült gyűjteni, köztük a kétgyűrűs tőlcsérgombát, hatalmas petrezselyemgomba telepet. A megérkezett társak utazástól elgémberedett tagjaikat asztalitenisz mérkőzésen hozták működőképes állapotba.A séta alkalmával gyűjtött gombák meghatározásával telt a délután, estére megérkeztek Zsigmond Győzőék is. Puskás Attila és Szász Balázs átnézték a délutáni meghatározásokat és kijavították a hibákat. A másnapi gyűjtéssel együtt rendkívűli jó eredménynek számított a 119 féle gombafaj. Vasárnap reggel a református templom udvarán állítottuk  fel a kiállitás asztalait, itt a 64 legismertebb gombát tettük ki közszemlére az Isten tiszteletre érkezők és onnan távozók okulására. Jó hosszú ideig tartott a beszélgetés a falusi emberekkel a kiállitás körül. A sepszentgyörgyi gombászok 4 féle gombát magukkal vittek (susulyka jellegüeket) utólagos mikroszkópikus meghatározás végett.

2009.X.16. – Szervezési és anyagi problémák megbeszélése. Gombásnaptár ünnepélyes bemutatójának megszervezése. Hantz Lám Irén, a naptár főszerkesztője is részt vett gyűlésünkön. Az Állatkertből nem jó hírek érkeztek, bizonyos európai normák nem teszik lehetővé az állatkerti épületek belterében a másfajta (ezúttal gombász) tudományos anyagok kiállitását.

2009.XI.4. – A tagsági könyvek megjelenése, megírása és kiosztása. Évzáró ünnepség megszervezése, helyszín az új Maros vendéglő. Gombanaptár bemutatója. Állatkerti kiállitási pannó elkészítése. Évzáró gombásztúra megszervezése, javasolt helyszínek: Csejd, Székes, Havadtő, Nyomáti-tető. A tagság Csejd mellett dönt.

2009.XI.14. – Csejdi gombásztúra, legsikeresebb túráink egyike, magas látogatottság, 36 lelkes résztvevővel, bőséges gomba tedrmés, 46 azonosított gombafaj és ami szintén nagyon fontos, teli kosarak. Sikeres gombakiállitás, köszönhetően Baricz Lajos plébános úrnak.

2009.XII.2. – Évbúcsúztató buli megtartása december 19-n, szombaton 19 órai kezdettel, felíratkozás Andrásnál. Gombásnaptár bemutató a Gecse utcai gyűlekezeti házban. Meghírdetésre kerül a „Gombák szépe a természetben” fotópályázat, Kovács É-E. ötlete.

2009.XII.5. – Évbúcsúztató gombásztúra a Nyomáti-tetőn, Mózes A-M. túravezető, 24 személy résztvételével, Hatalmas mennyiségű fenyőpereszke gyűlt, de volt bőséggel szürke tőlcsérgomba meg lila pereszke is. A kosarak szinte nem bizonyultak elégségeseknek a gombaterméshez viszonyítva. Az egyre sűrűbben hulló eső miatt lemondtuk a kiállítás megtartását, amúgy is lesz dolga mindenkinek a gyűjtött gombák megtisztitásával.

2009.XII.8. – A gombanaptári bemutót gazdagítandó egy kis friss gombagyűjtést rendeztünk, ennek eredményét felcímkézve kiállitottuk, gombapreparátumokkal egyetemben. Az eseményt magasabb rangra emelte Demeter Irénke szép kerámia kiállitása. Betegség miatt Hantz Lám Irén nem lehetett jelen, így András tartotta a megnyító és a naptár ismertető beszédét, miután meghallgattuk Demeter Panni előadásában a gombászok himnuszát. Ez alkalomból Körtési Izabella Reményik Sándor verset szavalt. Vetítettképes előadás keretében a tevékenységünkről beszélt András. A gombakiállitáson 25 friss gomba szerepelt, 17 ehető, 5 nem ehető és 3 mérgező.

2009.XII.19. – Évbúcsúztató buli 45 személy volt jelen. Beszámolók  megtartása. 2010-s évi munkaterv ismertetése. A felhozatal, már ami a gasztronómiai részt illeti szenzációs volt. Minden ami szemnek s szájnak ingere ott sorakozott az asztalokon. Tánc, ének, felhőtlen jókedv volt jellemzője a találkozónak. Sor került az ajándéktárgyak  tombolájának a kisorsolására. Nagyon jól sikerült évbúcsúztató eseménnyel lettünk gazdagabbak .