Menü

2013. július 25., csütörtök

2013 Tevékenységeink

2013.nov.17. - Székelyvéckei honismereti és gombatúra

A marosvásárhelyi EKE szervezésében nov. 17-én honismereti és gombatúrán vettünk részt Székelyvéckén. A lombhullató erdőben főleg sötét trombitagombát, a kéttűs fenyőben kétspórás csiperkét, izletes rizikét, fenyőpereszkét szedhettünk Fekete Pál pogármester úr vezetésével.Őneki köszönhető, hogy a falú öregházainak jó részét művészi szinten helyreálitották, főterét szépen rendezték. A muzeális értékű tárgyak kiállitásán kivűl, saját alkotású kerámiaszobraival is növeli a falú jó hirét. Az élménydús honismereti túra után kerűlt sor a gombameghatározásra a művelődési teremben Mózes Annamária és Frink Gyuri segitségével. Az eredmény 25 ehető, 9 nem ehető, 9 mérgező gombafaj volt, melyek felcimkézve várták a z érdeklődőket. Közben a finom vöröshagymás zsiroskenyerek melléjó bort töltöttek házigazdáink. A sikeres túra szervezőjét, Frink Gyurit külön dicséret illeti.


                                                                        Bélfenyéri Gábor


  2013 nov.16. Nyomáti tető - gombásztúra

       29 lelkes gombász vállalkozott, hogy újra végigjárja a már megszokott terepet az év utolsó gombásztúráján. Az idő szép volt, de a gombakínálat annál szegényesebb. Az indulás előtti csoportképnél hiába fogadtuk meg, hogy a túra végén teli kosarakkal is ősszeállunk egy csopotrképre, ez sajnos nem sikerült. Egy pár piruló őzlábgombán, kékhátú galambgombán, trombitagombán, csengettyűgombán kívül csak egyetlenegy fenyőpereszkét találtunk, viszont nagy meglepetésre két májusi pereszke is került egyik gombász kosarárba. Túravezetőink Mózes Baba és Bélfenyéri Gabi voltak. Nem rajtuk múlt, hogy üresen maradtak a kosarak.

                                                                                     Málnási András                       


  2013 nov.6.  Múzeumok országos konferenciája

    A marosvásárhelyi múzeum természetrajzi részlegének felkérésére Málnási András, Molnár György és Varga Kálmán részt vettek a ,, Pedagógiai megvalósítások és távlatok a múzeumokban" című országos konferecián. A Málnási András és Téglás Zoltán által összeállított dolgozat alapján, valamint az általunk rendezett kiállítás megtekintése után a moderátorok és a résztvevők elismeréssel jutalmazták az MLG közösséget nevelő tevékenységét, valamint a múzeummal való sikeres és hasznos közreműködést.
                                                                                       Málnási András

2013 okt. 24. Radio Tg. Mures

       Román nyelvű ismeretterjesztő élő adás a helyi rádió délelőtti adásában (55 perc). Málnási András válaszolt Luminița Avram műsorvezető és a hallgatók által feltett, gombákkal kapcsolatos kérdésekre.
            

  2013 okt. 12. Segítség az EKE túrázóinak

    Egyesületünk gombaszakellenőrei,Téglás Zoltán és Mózes Anna Mária, a Bisztra völgyében vettek részt az EKE által szervezett őszi túrán. Sajnálatos, hogy az EKE túraszervezői egyazon napra hírdették  meg a bisztrai kirándulást az MLG által szervezett gombásztúrával, így egyesületünk igen meglepődött e két gombásztársunk távollétén. Ők viszont hasznos tagjai voltak a másik gombászó csapatnak, ugyanis a sok talált gombát meg kellett határozni és átvizsgálni. A terepmunka végén a galonyai Auguszta panziónál kiállítást is rendeztek a 65, szakértelemmel meghatározott gombafajból, amik között 14 mérgező gombát is találtak egyesületünk szakemberei. Mindenképpen hasznos a közreműködés a két természetbarát egyesület (MLG-EKE) között, viszont a túrák időpontját illetően előzetes egyeztetésre lenne szükség abban az estben, ha az EKE gombaszakellenőrt igényel.

                                   Téglás Zoltán beszámolója alapján, Málnási András


                            2013 okt. 12. Kishegyszőlői gombásztúra

        Gyönyörű, napsütéses idő, jó hangulat és sok gomba jellemezte a szombatra meghírdetett gombásztúrát. Vendéglátóink forró kávéval és szíverősítővel várták a túrázókat, akiknek zöme vásárhelyi, de jöttek a környező helységekből, sőt Szászrégenből is gombásztársak. Ötvennél többben indultunk az ,,unomáj"-ból a közeli erdő felé. A túrázók között sok kiskorú (egy  párhónapos, hoppában) gyermek vágott neki a hegyoldalnak. Jó tudni, hogy nevelődik az utánpótlás. A Csereerdőt érintve a Vácmány felé barangolt a csapat. Sokat kellett hajlongani, gyorsan teltek a szerencsésebbek kosarai. Akik hamarabb elfáradtak vagy már nem volt mibe tenni  a sok lila pereszkét, szürke tölcsérgombát, őzlábat, nem járták végig a terepet, visszafordultak és elsőkként értek Aszalos Ottóék, vendéglátóink házához, a terített asztalok mellé. Amíg az üstben rotyogott a meglepetés, a háziasszonyok forró pánkóval igyekeztek csillapítani a túrázók éhségét. A visszaszállingózók megtöltötték a kiállításra szánt asztalt a talált gombafajokkal, amiket szakellenőreink ismertettek a kezdő gombászokkal. Közben beteltek az asztalok melletti helyek, és jött a meglepetés: a töltött káposzta. Az ízletes étel főszakácsa, egyben a túra főszervezője, Varga Kálmán a névnapi jókívánságok mellé igen sok dícséretet is bezsebelt a főztjéért. Nem maradt el a háziborral való koccintás  és az azt követő nótázás sem. Mindenki szép élményekkel, megelégedetten, teli kosárral térhetett haza.

        Köszönet a szervezőknek, Mátyási Matyi és Vajda Zsolt túravezetőinknek és nem utolsó sorban az Aszalos családnak a vendéglátásért, valamint a meghívásért, amiért a jövő évben is vállalják egy hasonló túrával járó fáradozást.

                             Málnási András



                     2013 szept. 20-22. Mini gombásztábor Déda-bisztrán

       Az MLG az idén a Bisztra völgyében tartotta hagyományos őszi táborát. Vendéglátónk és túravezetőnk Tirnován Péter gombásztársunk jóvoltából élménydús, sikeres, teli kosaras túrák jellemezték ezt a rendezvényt.   

                     2013 aug. 31.         Marosvásárhelyi Forgatag
   A FORGATAG szervezőinek felkérésére egyesületünk is részt vett ezen a rendezvényen, ami tulajdonképpen Erdély több városában megredezett Magyar napoknak felel meg. Az öt napos rendezvényen mi csak egy napos kiállítással, szombaton voltunk jelen a Maros parton, ugyanis a frissen szedett gombák estére megaszalódtak. Előre tudtuk, hogy így fog történni, s azért választottuk a szombati napot, hogy minél többen látogahassák meg kiállítósátrunkat.
  Már napokkal azelőtt elkezdtük a készülődést. Asztalt, padokat vásároltunk, megbeszélést tatottunk a tagsággal, ahol mindenki lehetőségeihez mérten feladatokat vállalt a szervezésben. A kellékek szállítását Varga Kálmán és Demeter Csaba, az asztalterítő vásárlását Csernát Géza, mások a rakódást, sátorállítást, felvigyázást vállalták. Néhányan pénteken gombászni mentek, míg egyesületünk elnöke a szervezőkkel tárgyalt a sátor helyének kiválasztásával és az autók bejárási engedélyével kapcsolatban. Aztán szombat reggel 9-re minden összejött, kellékek kiszállítása, sátorállítás, és jöttek a szebbnél szebb gombák, összesen 64 faj (aminek nagy részét Nagy Béla és Demeter Csaba gyűjtötte). Annyi, hogy az asztalokra már nem fért, és a 2db. 2 méteres pad is megtelt. Téglás Zoli alig győzte a címkéket írni. És jött az érdeklődők serege. Téglás Zoli, Molnár Gyuri, Lokodi Karcsi, Papp Józsi és jómagam megállás nélkül tartottuk a gombákkal, gombászattal kapcsolatos mini előadásokat. A gyermekek gombás társasjátékon keresztül tanulhatták meg a legismertebb ehető és mérgező gombákat. Nem dicsekvésként, de állíthatjuk, hogy a mi standunk a leglátogattabb helyszínek közé tartozott.
   A sikeres eseményről az Erdély TV és az Erdély FM készített interjút, helyszíni, élő tudósítás formájában, valamint a rendezvény szervezői kitüntető elismeréssel köszönték meg tartalmas részvételünket a Forgatagban.
                                                                                                                                                                                                                   Málnási András



 Angi Ágota levele a FORGATAG szervezői részéről:

Kedves Malnasi ur,

ezuton is szeretnem megkoszonni, hogy elfogadtak a meghivasomat a Forgatagra es gazdagitottak ennek programjat.

Nagyon tartalmasak es tanulsagosak voltak az eloadasok/beszelgetesek. Sok pozitiv visszajelzest kaptunk ezzel kapcsolatosan.

Nehany kepet mar feltoltottunk a Forgatag Facebook oldalara. Ezek elerhetoek az alabbi linken.

Remelem a jovoben is lesz alakalmunk ujra egyutt dolgozni.

Kerem tovabbitsa koszonetemet az egesz lelkes gombasz csapatnak.

Koszonom.

Udvozlettel,

Angi Agota


  
            2013.aug.23   LKG gombásztábor   Katrosa
  Az idén augusztus 18-23 között a Kovászna megyei kis település, Katrosa fogadta a csaknem hetven gombászt, aki a sepsiszentgyörgyi László Kálmán Gombászegyesület által szervezett nemzetközi táborban vett részt. Apró gyermektől idős nyugdíjasig minden korosztály képviselve volt. Szakmai szempontból is igen változatos volt a részvétel. Bukaresti, budapesti, kaposvári egyetemi tanárok, mikológusok mellet gombaszakellenőrök, amatőr gombaszakértők voltak jelen, de olyanok is jöttek, akik most kezdenek ismerkedni a gombák csodálatos világával. A marosvásárhelyi Málnássy László Gombászegyesületből nyolcan vettünk részt a táborban, és a tábori munkából (és a díjazásokból) is kivettük a részünket. Az öt napos rendezvény változatos, eseménydús programjai, a házigazdák által bíztosított kifogástalan ellátás hozzájárultak, hogy mindenki jól érezze magát, élményekkkel és tudással gazdagabban térhessen haza, határon innen vagy határon túlra.
  Délelőttönként gombagyűjtő, felfedező túrákra indult a három csapatra osztott társaság, délután szakmai előadásokra került sor, közben folyt a gyűjtött gombafajok meghatározása. A tábor időszakát megelőző száraz időjárás ellenére a lehetetlent nem ismerő gombászoknak sikerült 219 gombafajt gyűjteni, melyek tudományos meghatározás után felcímkézve kerültek a kiállító asztalokra. Gombafelismerési verseny, gombasavanyúságok, ,,gombák szépe” vetélkedője, gombás társasjátékok bemutatása tették hangulatosabbá a napokat. Egyesületünk gyönyörű gombafotó kiállítással, gombapreparátumok bemutatásával színesítette a rendezvényt. A gombásztúrák közben vagy ,,szabadidőben” sor került a környék túrisztikai nevezetességeinek meglátogatására is (Nemere hegység, Kézdivásárhely, Bálványos, Torja, Nyergestető, Szent Anna tó, Mohos). Utolsó este került sor a díjkiosztásra, ahol többek között egyesületünkből Téglás Zoltán, Bélfenyéri Gábor és Málnási András kapott dícsérő oklevelet a táborban végzett munkáért, Téglás Irma a ,,gombák szépe” versenyen elért helyezésért. Az LKG szakmai testülete az idén két Pázmány Dénes-díjat osztott ki: az egyiket Dr. Jakucs Erzsébet, a Magyarországi Mikológiai Társaság elnöke, a másikat Málnási András, az MLG elnöke kapta eddigi tevékenységéért, a mikológia népszerűsítésében elért eredményeiért.
  A rendezvényt díszvacsora, hatalmas tábortűz melletti éneklés és zenés-táncos buli zárta, majd másnap reggel búcsúzkodás a jövő évi viszontlátás reményében, és hazautazás. A szervezők és a vendéglátók elismerést, köszönetet érdemelnek munkájukért, a felejthetetlen élményekért.
                                                                                                                                                                                                                       Málnási András

                      -  2O13 június 3O - július 6. Elemi osztályos gyemekek oktatása a borzonti Zöld Békák táborban.  Téglás Zoltán beszámolója
  
                    -  2O13 június 27. Részvétel a Megyei Múzeun természetrajzi részlegén tartott országos szimpozionon. Téglás Zoltán beszámolója.
  
                     -  2O13 június 15. Nagyernyei gombásztúra.                                                 Ez, az eredetileg  ,,hagyományos"-nak hírdetett túra végül ,,rendhagyó"-nak sikerült. Rekord számú gombász érkezett, ki autóbusszal, biciklivel, gyalogosan, de az autóval érkezők is megtöltötték a sportcsarnok előtti parkolóhelyeket. Összesen 65-ön, a háziakkal és a gyrekekkel együtt még többen. A közelieken kívül jöttek Székelyudvarhelyről, Dícsőszentmártonból és még Németországból is. (Jakab Feri, kivándorolt gombásztársunk úgy időzítette a repülőjegy vásárlását, hogy időben elérjen a túrára.) Vendéglátónk és egyben túravezetőnk, Erdélyi Pali számított az átlagon felüli részvételre, és felkészülten fogadta az érkezőket. Kávéval, szíverősítővel, sós ropogtatnivalóval és házigazdai szeretettel.  Mikor az udvar zsúfolásig telt, a nyugdíjba vonuló házigazdát Málnási András köszöntötte, és egyesületünk nevében átadta a szimbólikus ajándékokat. A jókívánságokat Varga Kálmán (szóló) és a csapat dalban is kifejezésre juttatta. Ez után elénekeltük a gombászindulót, és fotózásra sorakozott fel a társaság. Következett az útirány ismertetése, a gombászattal kapcsolatos útbaigazítások, majd hosszú sorban elindultunk a gombák birodalma felé. A mezőn kevésbé, de az Ernye, Csejd és Ikland közötti erdőkben boklászva szépen teltek a kosarak, s mire elérkezett a tízorai szünet csaknem mindenki elégedetten nézegethette a zsákmányt. A csapat fele rövidebb útvonalon, míg másik része egy hosszabb kitérőt választva ért el a közös pihenőhelyre. Itt láttunk 4 egymáshoz közel álló őzlábat, aminek nem volt kalapja, viszont helyette egy gyönyörü agancs ékeskedett. Nem sokáig csodálhattuk, mert hamar elszaladtak az őzlábak. Felettünk és körülöttünk siklóernyősök röpködtek, mintha ők is a mi kosaraink tartalmát kukkolnák.  A hosszúra nyúlt pihenő után vissza indult a csapat, egyesek még gyarapítva a kosarukban levő gombákat. 3O fokon felüli melegben érkeztünk a Paliék udvarára, ahol több sor terített asztal várta a gombászokat. Várt már ránk Téglás Zoli is, akinek igen meggyűlt a fonnivalója a sok gombafaj azonosításával, cimkézésével. Ebben a munkában segített neki Lokodi Karcsi (az egyesület ,,latin gombalexikona"). 85 fajt katalogizáltak. Ez is rekord ! Közben sor került a (gombával dúsított) gulyás felszolgálására , amit nagy étvággyal fogyasztott el a társaság.  Hazaindulás előtt mindenki kosarát átvizsgálták egyesületünk szakemberei, nehogy a kellemes élményeket otthon sokkal kellemetlenebbek váltsák fel. A gombászok egy része még maradt, nehogy a kötelező 2 liter napi folyadék elmaradjon, és még hagyományszerűen el kellet énekelni egy-két nótát is. A szép kirándulásnak egy nyári zápor vetett véget, aminek még örvendeni is lehetett, hiszen ez is hozzájárul a gombák növekedéséhez.

  Még egy érdekes dolog is történt. Ugyanabban az időben, amig e sorok írója gombászni volt, a Mv.-helyi rádióban is ő beszélt egy, a gombákkal kapcsolatos riport keretében, amit furcsának tartottak az otthoni ismerősők. (A két nappal ezelőtt készült riport akkor került adásba.)   

                                                                          Málnási András

   -    2O13 június 13. Egyesületi megbeszélés az ernyei túra előkészítésével és Erdélyi Pali köszöntésével kapcsolatos tennivalókról. 14.-én a múzeumi fotókiállítás anyagát a székhelyre szállítottuk, a somostetői gombás pannónkon a tavaszi gombákat, a  nyári gombákat bemutató szemléltető anyaggal cseréltük ki az állatkertben, és megvásártoltuk Palinak az egyesület ajándékát (gombás könyv, svájci bicska).

                                                                                 Málnási András


      - 2O13 május 23.  A Civil szervezetek vásárán kifejtett tevékenységünkért a szervező bízottság egyesületünknek ítélte oda a vásár ,,legélénkebb, legmozgalmasabb kiállítósátor" (cel mai interactiv stand) igen megtisztelő díjat.

                    -  2O13 május 18. Múzeumok éjszakája.

            A Megyei múzeum természetrajzi részlegének vezetője, Botos Daniela április elején felkért, hogy egyesületünk vegyen részt a kiállítás szervezésében.  A múzeummal való együttműködésünk már két éve kezdődött, amikor szintén a Múzeumok éjszakája rendezvényen vettünk részt gombakiállítással és szakmai hozzájárulással. Ezt követően  Téglás Zoltán jóvoltábol folyamatosan gomba preparátumokkal bővítettük a múzeum készletét.

      A felkérésnek szívesen tettünk eleget, mert ez is egy megfelelő alkalom arra, hogy minél többen ismerkedhessenek meg a gombák csodálatos világával. Bátran vállaltuk ezt a feladatot, mert gyönyörű gombafotóink vannak, gazdag könyvészeti anyaggal rendelkezünk, és nem fér kétség az egyesület aktív tagjainak lelkes hozzáállásához, szakértelméhez sem. Több napos készülődés, egyeztetés után a kiállítás napjának reggelére  minden elkészült. A gyógyhatású gombák bemutatására felszerelt táblák megteltek szemléltető anyaggal (a T. Z. preparátumaival gazdagítva), elkészült a gyilkosgalócás tábla is. A terem egyik falát a 2O12-es fotópályázatunkból kiválasztott negyven fotó díszítette. A másik falra folyamatosan, váltakozva kerültek a gombák vetített képei. Ebben a teremben kapott helyet a könyvészeti anyag, valamint Csath Gabi gombásztársunk gombaformájú szappanjainak kiállítása is. Egy másik teremben állítottuk ki az előző nap gyűjtött gombákat (sajnos csak 19 gombafajt, a csapadékhiány miatt), itt egy jókora pisztricgomba telep kaphatta meg a látogatók tekintetét. Mindkét teremben tagtársaink készen álltak a válaszokkal, magyarázatokkal a látogatók által feltett kérdésekre. A megnyitóra 17 órakor került sor. A kiállítás anyagáról, fontosságáról Botos Daniela beszélt román nyelven, méltatva az MLG hozzájárulását. Magyarul egyesületünk elnöke mutatta be a kiállítást, és hasznos tanácsokkal látta el a kezdő gombászokat. Erre azért is szükség volt, mert a nagyszámú közönség zömét iskoláskorú gyermekek alkották. A megnyitó ünnepély gombás sütemények kóstolgatásával folytatódott. A délutáni népes sereg után 23 órakor újabb szépszámú látogató volt kíváncsi a gombák világára, de még éjjel fél egykor is szállingóztak a látogatók. Meglepő módon a sajtó nem tanusított érdeklődést a rendezvény iránt sem a megnyitón, sem az azt megelőző sajtókonferencián. A kiállítás két hétig látogatható a Horea (volt Baross Gábor) utcai múzeumban.

                                                                                 Málnási András                                                                    

      -  2013 május 11. Civil szervezetek vására. Marosvásárhely főterén évente szervezik  meg a nemkormányzati civil szervezetek bemutatóját, ahol egyesületünk is már negyedik alkalommal van jelen.

     Már reggel 7-kor székhelyünk előtt gyülekezett a tíz önkéntes, akik vállalták a kellékek leszállítását a főtéri kirakóhelyre. Szerencsére Papp Józsi szállításra előkészített autóval érkezett, hamar felpakoltuk egyesületünk és a Bethlen alapítvány holmiit, s így könnyen és hamarabb érkeztünk a főtérre. Elsőnek állítottuk fel a sátrat, és jutott idő arra is, hogy a kevésbé gyakorlott szomszédaink sátorállítási próbálkozásait is megoldjuk. Sajnos a kiállító asztalra kevés gomba került a rendezvényt megelőző száraz idő miatt. Így is 14 felcimkézett gombafaj (néhány szárított állapotban) került bemutatásra. Viszont gazdag bibliográfia állt az érdeklődők rendelkezésére (közöttük egyesületünk névadójának 1972-ben kiadott ,,Kis gombáskönyv"-e is). Nem hiányoztak a szórólapok és a gombás zsebnaptárak sem. Kár, hogy falinaptárunk már rég elfogyott, pedig többen érdeklődtek, hogy miként juthatnának hozzá. A megszokottnál több érdeklődő kereste fel standunkat. Alig győztünk a feltett (sokszor naiv) kérdésekre válaszolni. Ebben főként Téglás Zoli, egyesületünk titkára jeleskedett. Elismerést kaptunk a rendezvény szervezőitől is. Részt vettünk az egyesületek felvonulásán, melynek érdekessége, hogy a felvonuló hatalmas sereg élén a hivatalos román trikolor mellet ott lobogott a piros fehér zöld , valamint a cigányok szekérkerekes zászlója is, hangsúlyozva, hogy  Marosvásárhely többnemzetiségű, toleráns, európai szellemiségű, multikulturális város. A tévések sem kerülték el standunkat, sőt két alkalommal interjút is készítettek egyesületünk elnökével. A nagy hőség ellenére az MLG önkéntesei derekasan kitartottak, és csak du. 5 órakor szedtük össze a sátrat. A kellékeket kézben cipeltük a székhelyre, ám a fáradtság ellenére örömmel nyugtázta a kis csapat, hogy  volt értelme a fáradozásnak, mert többen szereztek tudomást egyesületünkről, többen szereztek a gombákkal kapcsolatos hasznos ismerereteket, és reméljük, hogy többen kaptak kedvet a gombászáshoz is.
                                                                                                                                                                                                                                        Málnási András
         

        -  2013 április 20.  Teremiújfalusi ,,Cseke Péter", kucsmagombás  emléktúra.

    Túravezető és a résztvevő gombásztársak vendéglátója Vajda Elemér. 51 személy vett részt, amiből a háziak ,,murokországi" falumúzeumának meglátogatása és a reggeli szíverősítő után 49-en indultak a gyönyörű, napfényes időben az erdő felé, ketten az üst mellett maradtak. Az öt órai barangolás eredményeképpen több kosárban gyűltek a kucsmagombák ( a legtöbb a túra díszvendége, Lokodi Emőke, a megyei tanács alelnökének kosarába). Ezen kívül több, meghatározásra váró gomba  is került. Akiket elkerült szerencse, azok erdei versengősalátával, komlóval pótolták a kosár tartalmát. Többen fotózták a gombákat, a tavaszi ünneplőbe öltözött fákat, bokrokat, és még két szunnyadó borzkölyök, valamint egy hímestojásokat rejtegető madárfészek is lencsevégre került.

     A túráról visszaszállingózó csapatot vendéglátóink udvarán már várta a terített asztal és a gombával, meg őzhússal feljavított bográcsgulyás illata. Miközben a társaság az ebédet fogyasztotta, folyt a gyűjtött gombafajok meghatározása. Összesen 24 gombafaj került a kiállító asztalra, azaz csak 23, mert a  trombitagomba szárítmánya az üstbe jutott, fűszerként.

   Meghatározott gombák:

   Ehetők - cseh kucsmagomba, fattyú kucsmagomba, símasüvegű kucsmagomba, kétspórás csiperke, fehér porhanyósgomba, ráncos tintagomba, kései laskagomba, lila pereszke (1db), enyhe tobozfülőke, sárgatőnkű áldücskőgomba.

    Nem ehetők - lepketapló, bükkfatapló, labirintus tapló, pecsétviaszgomba, korai likacsosgomba, fekete mirigygomba, bordás serleggomba, sárgaszemcsés tintagomba, zöldes tőkegomba, korai porhanyósgomba.

     Mérgezők - óriás papsapkagomba, barnásvörös papsapkagomba, tavaszi döggomba.

      Házigazdánk, Vajda Elemér felesége, Erika különleges murok süteménnyel, míg Elemér finom házi borral kedveskedett a vendégeknek, ami hozzájárult ahhoz, hogy víg nótaszóval zárjuk ezt a szép napot.

      Külön sikerként könyvelhetjük el, hogy három új taggal bővült egyesületünk.

                                                              Málnási András és Téglás Zoltán  

            -  2013 április 17.   Egyesületi közgyűlés. A teremiújfalusi, kucsmagombás évadnyitó túra  és a megyei múzeummal közös ismeretterjesztő gombakiállítás szervezése. A honlappal kapcsolatos észrevételek megbeszélése.

                -  2013 február 8.  Egyeületünk nyolc tagja vett részt az Il Tartufo Alba által szervezett előadáson, amely a  szarvasgombával beoltott mogyoró- és tölgyfa csemetékből létrehozott űltetvényeket népszerűsítette.