Menü

2016. július 11., hétfő

2016 Tevékenységeink - összefoglaló

2016 11. 12 Nyomáti-tető gombásztúra

    Ez év utolsó gombásztúrájára nov. 12-én, szombaton került sor, a tervezettnél egy héttel hamarabb. A következő napon kiderült, hogy jól döntöttünk, mert vasárnap reggelre lehavazott. 17-en vettünk részt a túrán, minek során főleg a kéttűs fenyvesben gombászott a csapat. Az időjárás aránylag kedvező volt, és szépen teltek a kosarak is. Nem maradt el a szalonnasütés sem. 21 gombafajt sikerült gyűjteni és meghatározni. Főleg fenyőpereszke, ízletes rizike, szürke tölcsérgomba, lila pereszke, szemcsésnyelű fenyőtinóru került hazavitelre. A túra végén most is Kebelében, az ordás-buktás fogadónál pihentük ki a fáradalmakat. A túra különlegesége volt, hogy egy új törvény értelmében elözetesen be kellett szerezni az erdészeti hivatal engedélyét (de nem találkoztunk az erdő őreivel, hogy azt felmutassuk). A Maros megyei erdészeti hivatal vezetőségével folytatott beszélgetés alkalmával ígéretet kaptunk, hogy hamarosan sor kerül egy partnerségi szerződés megkötésére, ami lehetővé teszi a következő évekre egyesületünk tagjainak a zavartalan gombászást a fennhatóságukhoz tartozó területen.

2016 10. 22 Kishegyszőlői gombásztúra

   Egyesületünk már évek óta a Kishegyszőlő - Csereerdő útvonalon szervezi októberi, nyílt gombásztúráját. Most is több, mint 4O gombász vállalta a túrázást, a kedvezőtlen meteorológiai előrejelzés ellenére. Kiállítósátrunkat sem mertük az erdő szélén felállítani. Így aztán vendéglátó gombászbarátaink udvarán "készült fel" a csapat az indulásra. A megszokott gombabőség elmaradt, viszont eső volt bőven. A visszatérő, ázott társaságot üstben párolgó töltöttkáposzta várta, na meg a háziasszonyok által készített friss, meleg pánkó. Ebéd közben és utána lehetett kóstolgatni a háziak borát vagy a "kimithozott"at. Közben a gyűjtött gombafajokból elkészült a kiállítás is, és megtörtént a hazavitelre gyűjtött gombák átvizsgálása. Bár többen üres kosárral, de mindenki kellemes élményekkel térhetett haza. Köszönjük a szervezőknek és vendéglátóinknak !

2016 09. 09-11 MLG gombásztábor

     Az idén Vármezőben került sor egyesületünk hagyományos, szeptemberi, 3 napos gombásztáborára. Bár az ezt megelőző száraz időszak nem kedvezett a gombáknak, és gyengén teltek a kosarak, mégis sikeresnek mondhatjuk a két gombásztúra eredményét, ugyanis 72 meghatározott gombafaj került kiállításra. A gombafajok meghatározásában nagy segítségünkre voltak meghívottjaink, a magyarországi Pro Mikológia Alapítvány három gomba-szakértője. A tábor eseményei nem csak a tudományos munkára korlátozódtak, a kötetlen, jó hangulatú szárakozás sem maradt el. Volt közös flekken sütés, bográcsgulyás főzés, égig érő tábortűz. Két alkalommal volt citerával és gitárral kísért "énekóra" is. A jólsikerült táborozáshoz besegített a kellemes időjárás, ami miatt tevékenységünk nagy része kinn, a szabadban zajlott. Utólagos visszajelzések alapján minden táborozónak jól telt az együtt töltött három nap, feledtetve a Balint Trans szállítási cég által okozott kezdeti kellemetlenségeket.
   Köszönetet mondunk a résztvevőknek, szervezőknek, szállásadóinknak és mindenkinek, aki hozzájárult ehhez az eseményhez.
  
2016 08. 27 Vásárhelyi Forgatag

    Az idén is elfogadtuk a szervezők meghívását a "Marosvásárhelyi Forgatag"-ra. A többnapos rendezvénysorozat keretében a Ligetben kapott helyet kiállítósátrunk, ahol szombat reggel 9-től du.5 óráig lehetett megtekinteni azt a kb.5O gombafajt, amit egy nappal  azelőtt vagy azon reggel gyűjtött egyesületünk több tagja. A sátor látogatói minden feltett kérdésre kimerítő választ kaptak. Ki lehetett próbálni a gombás társasjátékot és lehetett fotózni az erre a célra felállított óriásvargánya makettnél. Vendégkönyvünkbe is gyűltek az elismerő bejegyzések, melyek közül kiemelném a csíkszeredai Magyar Főkonzulátus küldöttjeinek az egyesületünk tevékenységére vonatkozó dícsérő szavait és jókívánságait.

2016 07.09 Júliusi gombásztúra

   Már hagyománnyá vált, hogy minden év július elején Marosvásárhely környékén nyílt túrát szervezünk a gombavilággal ismerkedni  kívánó természetbarátok részvételével. Így történt most is, viszont csak kevesen éltek ezzel a lehetőséggel. Így szombat reggel csak 17 gombász gyűlt össze a somostetői Kőmedve elé. Innen indult a csapat az erdőn keresztül a Németkalap felé. A közelmúltban csak egyszer és kevés eső esett, ami miatt gomba is kevés  került a kosarakba. Viszont pecsétviasz gombából várakozáson felüli kínálat volt. A félúti pihenő után, visszafele az Állatkert volt az úticél, ahol megtörtént a szakszerű gombameghatározás. 24 gombafaj gyűlt össze a kiállításra. Ezekkel ismerkedhettek az állatkert látogatói is, akik nem is számítottak arra, hogy egy ilyen különleges élményben lesz részük. Kiállítóasztalunk közelében szemügyre vehették gombaismertető táblánkat is, melyen a rókagomba és a vargánya kapta a főhelyet, a Gyilkos galóca bemutatása mellett.

2016 o6. 04 Nagyernyei gombásztúra

  Az MLG most is Ernyében tartotta hagyományos, júniusi túráját. A dátumot Erdélyi Pali gombásztársunk tűzte ki, ugyanis már évek óta ő a gombászcsapat vendéglátója. Az időzítés tökéletesre sikerült, ugyanis az ezt megelőző napok bővelkedtek csapadékban, és a túra napjára szép, napos idő lett a barangolni vágyó gombászok (és vendéglátóink) örömére. Az ernyei sportcsarnok előtt gyülekező gombászok a Paliék udvarán fogyaszhatták el a reggeli kávét és a túrakezdéshez szükséges folyadékot. A háziakkal együtt 54 résztvevőt számolt meg Molnár Gyuri MLG alelnök. Ezekből 11 kiskorú, akik már gyrmekként ismerkedhettek a természetjárás, a gombagyűjtés örömeivel és etikájával. A népes csapat a már sokak által ismert területet, erdőket-mezőket (Ernye-Ikland-Marosszentgyörgy határa) járták be. A kb. 5 órás barangolás (ebből félórás pihenő, falatozó) eredményeként telegettek a kosarak, és a túrázók elégedetten érkeztek vissza az Erdélyi család házához, ahol vendéglátóink bográcsgulyással várták a gombászokat. Egyesületünk gombaszakértői kiállítást rendeztek a gyűjtött gombafajokból. A csaknem 5O faj közül 44 meghatároztt, felcimkézett gomba került a kiállítóaszztalra. Az ehető és gyógyító gombákon kívül az érdeklődők megismerhették a halálosan mérgező Fehér galócát (Amanita verna) is. Örvendetes, hogy sok egyesületen kívüli résztvevő jött el (többen gyermekestől) erre a rendezvényre, és ismerkedett a gombák csodálatos világával, beleértve Erdélyi Pali otthoni gombatenyészetét is. A hagyományhoz híven most is vídám nótázás zárta a rendezvényt.

2o16 05. 21 Civil szervezetek vására

 Az idén is meghívást kaptunk a civil szervezetek marosvásárhelyi seregszemléjére. Kiállítósátrunk zárta a főtér parkosított zónájában, két sorban felállított, 4O sátorból álló bemutatkozó területet. Reggel 8-kor kezdük a csomagolást, 9-kor már a helyszínen állítottuk a sátrat, és a 1O órára hírdetett megnyitó előtt asztalaink készen álltak az érdeklődők fogadására. 24 frissen szedett, felcimkézett gombafaj került bemutatásra, de vittünk szárított gombát, gombaport, gombasavanyúságot is a kiállításra. A több nyelvű szakirodalom is helyet kapott az egyik kiállítóasztalon, a Gyilkogalócás, MLG-t bemutató szórólapok, valamint szétosztásra kerülő zsebnaptáraink mellett. A sátor melletti kis asztalon ki lehetett próbálni a gombás társasjátékot és lehetett fotózni az óriás vargányával.  Köszönjük a sátrunk látogatói által feltett sok kérdést, amelyekre egyesületünk tagjai készséggel és szakértelemmel válaszoltak. Választási kampánycéllal csak egyetlen marosvásárhelyi polgálmesterjelölt (Ionela Ciotlaus) használta fel a gombászsátor felkeresését. Ígéretet kaptunk tőle, hogy egy jövőbeni tanácsi határozattal lehetővé teszik a piaci gombavizsgálatot már ebben az évben. Alkalmunk volt tárgyalni a gombatörvénnyel kapcsolatban Dr. Vass Leventével is, aki vállalta, hogy egészségügyi szempontból megpróbálja előmozdítani a több mint 1O éve stagnáló törvényt.  Dícséretet érdemel egyesületünknek az a 1O tagja, valamint több szimpatizánsa, akik hozzájárultak ez alkalommal is a rendezvényen való sikeres részvételhez.

2016 05. 07 Paniti gombásztúra

   Május 7-én került sor a mezőpaniti gombásztúrára. A falu közpotjából 18-an indultunk, Nagy Béla gombásztársunk vezetésével a környező legelők felé. Útunk egy vizenyős erdei részen vezetett a cél irányába. Itt csak egy öreg bodzafán találtunk egy gyönyörű Júdásfüle csoportot, az erdei talajon még nem jelentek meg a nyári gombák. (Érdekességként: két, II világháborúban elesett katona síremlékével találkoztunk.) A legelő viszont mindenki örömére tele volt Mezei szegfűgombával és csiperkével. Így aztán a pihenőhelyre már csaknem teli kosarakkal érkeztek a gobászok. A gombaazonosítás, egy kis szlonnasütés, étel és folyadék utánpótlás után kis csapatunk visszafele vette az útját. A legelőn még elidőztünk a le nem szedett gombák begyűjtésével, végül a faluban, a kiindulópontnál gyülekezett a társaság. Itt egy kis megbeszélést tartottunk az MLG irodahasználati gondjaival kkapcsolatban. A vezetőségi tanács javaslatára és a jelenlevő tagok egyetértése szerint úgy döntöttünk, hogy ezután évente 4OO (max 5OO) lejt adományozunk a Bethlen alapítványnak az irodahelyiség használatáért.  Közben már gyülekeztek a felhők, de még az eső előtt minden résztvevő elégedetten térhetett haza a gombazsákmány számbavételére.

 Talált gombafajok: Mezei szegfűgomba, Kerti - és Nagyspórás csiperke, Fehér tarlógomba, Őzláb galóca, Júdásfüle-gomba, Szürke pöfeteg, Tavaszi rétgomba...   

2016 04. 14 Tisztújító közgyűlés

  Április 14-én sikerült megtartani, második nekifutásra, az MLG tisztújító közgyűlését. Először Málnási András leköszönő elnök számolt be az egyesület eddigi tevékenységéről, megvalósításairól, vitára bocsátva a beszámolót, amit egyhangúlag fogadtak el a jelenlevők. A testületileg lemondó vezetőségi tanácsot felmentette tisztségéből a tagság. Következett az új vezetőség megválasztása. Az elnöki posztra egyetlen jelöltre kellett szavazni. Ellenszavazat nélkül Málnási Andrást választotta újra a közgyűlés. A (még a tavaly ősszel megüresedett) titkári helyre Máthé Éva és Kovács György kapott jelölést. Az Évát képviselő Farkas Géza nem vállalta a feladatot, így Kovács György lett egyhangúlag megválasztva. A 2 alelnöki helyre Csernát Gézát, Molnár Györgyöt és Varga Kálmánt jelölték. Közülük Csernát Géza nem vállalta, s így maradt a régi alelnöki kettős. Pénzügyi felelősnek egyedül Mózes Anna Mária lett jelölve. Ezzel a tagság egyet értett. A közgyűlési jegyzőkönyvet Demeter Irén vezette. Az újraválasztott elnök, a vezetöségi tanács nevében is, megköszönte a tagság bizalmát, és ígéretet tett, hogy mindent elkövetnek az egyesület további sikerei és a gombákkal kapcsolatos ismeretterjesztés érdekében.            A választások után a közgyűlés a következöket határozta: - májusi túránkat Panitban tartjuk Nagy Béla vezetésével, - június 4-én kreül sor a hagyományos nagyernyei túránkra. - A tagdíj értéke marad változatlan (2O lej) a következő évre is. - A titkár feladatként kapta egy, egyesületi FB oldal szerkesztését a könnyebb komunikáció érdekében.  

            2016 04. 15                                                 Málnási András  




2016 04. 07 Állatkerti tevékenység

         A marosvásárhelyi állatkertbe kihelyezett gombaismertető pannónk a téli megpróbáltatások után (a védett helyről a Zoo igazgatója elköltöztett az út melleti nyílt területre) javításra szorult, és aktuális lett az ismeretterjesztő anyag cseréje is. A tetőzsindely kijavítása, újrafestése, a vitrines rész megtakarítása, valamint a tavaszi gombákat és a gyilkos galócát bemutató fotók, szakleírások cseréje Csernát Géza, Molnár György, Málnási András hozájárulásával valósult meg.

2016 04.02 Áprilisi gombásztúra

    Hagyományos (évnyitó). "Cseke Péter" emléktúráját most is Teremiújfaluban tartotta a Málnási László Gombászegyesület. Vajda Elemér vendéglátó gombásztársunk udvaráról a reggeli kínálkozás után reménykedve indult a 43 fős csapat a környező erdők felé, a kucsmagombás helyek felkutatására. Az idősebb gombászok megelégedésére 9 gyermek is elkísérte a szülőket, nagyszülőket erre a túrára, bíztosítva az "utánpótlást". Sajnos gombából nem volt ekkora felhozatal,  de az erdőszéli bokrok közül a szerencsésebbek kosaraiba került jócskán kucsmagomba is. A kosarak zöme inkább csak erdei salátával, komlórüggyel telegetett. A kiértékelőn mégis 14 gombafaj került kiállításra, köztük mérgező papsapkák (Gyromitra sp.) is. A napsütéses, nem túl fárasztó barangolásból visszatérő csapatot a kedves házigazdák terített asztallal és fínom gulyással várták a tavaszi-virágos környezetben.  Szép volt fiuk, szép volt lányok !!!

2016 02.20 Februári gombásztúra

   Ez év első túráját a Kishegyszőlő - Bodonierdő útvonalon tartottuk. 15 lelkes gombásztárs vállalkozott erre a "sétára", a nem éppen kedvező időjárás-előrejelzés ellenére. A fő cél nem a gombagyűjtés, hanem inkább az ébredező természetben való természetjárás, közös együttlét volt. Bár az ég borús volt, eső nem keserítette a csapat hangulatát. Így aztán a túra közti pihenőn sor kerülhetett a szalonnasütésre is. Túravezetőnk, Varga Kálmán jó helyet választott erre az alkalomra, s így asztal mellett fogyaszthatta el mindenki az otthonról hozott elemózsiát. A fokozottan jó hangulatú csapat innen hazafele indulva nótaszóval búcsúzott az ébredező erdőtől, ahol a som virága is még csak rügyként mutatta magát.

 Ha gombásztúra, akkor nem feledkezhetünk meg a GOMBÁKRÓL sem.  Laskagombával, téli fülőke csokrokkal ugyan nem találkoztunk, de sok kis piros (osztrák) csészegomba került utunkba, kárpótlásért. Szép taplócsoportokat is lehetett fényképezni.