Menü

2017. július 25., kedd

2017 Tevékenységeink - összefoglaló

2O17 11. 25 Fotókiállítás

  A "Gombák szépe a természetben 4" című fotó-pályázatunkra beküldött képekből összeállított kiállítás megnyitójára 18 órakor, Marosvásárhelyen, a Vártemplomi diakóniai központ Bocskai terme előterében került sor, amiért köszönetet mondunk kedves vendéglátóinknak. A beküldött, közel 1OO fényképből a szakavatott zsüri 6o fotót választott ki, amelyek bemutatásra kerülhettek a falakra, az eseménynek megfelelő környezetben. A zsürinek igen nehéz dolga volt a díjnyertes fotók kiválasztásakor, így a 3 helyezésen felül még egy képet dícsérettel jutalmaztak. A közönségdíjat érdemlő fotó a megnyitón résztvevő közönség titkos szavazásával lett kiválasztva. A nyertes fotók készítői: 1.hely - Hegedüs Csaba (Mezőberény Mo.), 2.hely - Bodor Kinga (Marosvásárhely), 3. hely - Mózes Anna-Mária (Marosvásárhely), dícséret - Kovács Enikő (Kiskunhalas Mo.), közönsédíj - Farkas Géza (Marosvásárhely). A megnyitó-ünnepélyt Málnási András mesemondással, Varga Kálmán versekkel és gombás dalokkal színesítették.

            2O17 nov. 26                                             Málnási András



2O17 11. 18 Gombásztúra a Nyomáti-tetőn

  Egyesületünk ez évi utolsó gombásztúrájára 2O gombász gyűlt össze a már megszokott helyszínen. A kedvező időjárás előcsalogatta a kéttűs fenyők alatti gombákat, s így a kosarak is szépen teltek, elsősorban fenyő-pereszkével. A tetőn, a  fenyves melletti tisztáson került sor a jóhangulatú szalonnasütésre. A visszafele úton tovább teltek a kosarak, és a társaság elégedetten pihent meg a kebelei ordásbuktás vendéglőben.

                                                                            Málnási András

2o17 11. 04 Kishegyszőlői hagyományos "terepgyakorlat"

 Október 28,-án tattotta egyesületünk egyik őszi gombásztúráját 51 résztvevővel. A kedvező időben több gombésztársunk kosara telt meg. A túráról visszatérőket üstben főtt tőltöttkáposzta és meleg fánk fogadta vendéglátóink udvarán, és nem maradt el a sok finom itóka sem. A gyűjtött gombákból 44 fajt azonosítottak egyesületünk gombaszakértői, szép kiállítást állítottak össze, amiből tanulhattak a kezdő gombászok. Örvendetes, hogy ezen a túrán is sok gyermek vett részt fiatal szüleik társaságában. Most sem maradt ki a túrazáró nótázás sem, ami jellemző egyesületünk jól sikerült "rendezvényeinkre". Köszönet házigazdáinknak és a szervezőknek !!!

A túráról készített fotókat egyesületületünk facebok oldalán láthatók.

  2O17 nov. 4                                                               Molnár György



2017 04. 01 Cseke Péter emléktúra

   Erre a túrára 37  gombásztársunk jelent meg. Az elhunyt gombásztársra való rövid megemlékezés után a 16 autó ezennel nem Újfalun keresztül, hanem a Teremi felé vezető úton közelítette meg a (remélt) kucsmagomás erdőszéleket. Szerencsénkre napsütéses időben másztuk meg a sárgaagyagos emelkedőt, így nem volt szükség gumicsizmára. A száraz idő viszont igen kevés gombát csalogatott elő, s e miatt csak a kosarak aljára került egy pár gombácska. A pihenő alkalmával könnyen azonosítottuk a talált fajokat: Osztrák (piros) csészegomba, Cseh kucsmagomba, Fattyú kucsmagomba került elő a kosarakból. A pihenőhelyen szalonnát, kolbászt sütögettünk, otthonról hozott finom italokkal pótoltuk a folyadékveszteséget. Bár nem volt gombabőség, a társaság elégedetten indult az aljban parkolt autók felé. Ehhez hozzájárult a virágzásnak indult kökénybokrokkal szegélyezett, ébredező erdő, a szépidő és a gombásztársak találkozásának öröme.

             2O17 ápr. 2                                     Málnási András                             

2o17 02. 20 Állatkerti tevékenység

   Most került sor a tavaly elkezdett felújítási munka folytatására a Mv.helyi Állatkerbe kihelyezett gombaismertető pannónkon. Üvegborítót kapott a függőleges vitrin, és megtisztítottuk az üveglapokat a gombafotós vitrinen is. Bár a visszatérő téli időjárás nem kedvezett ennek a tevékenységnek, a négy vállalkozó gombásztársunk pontos munkája jól sikerült.

    2O17 február 2O                                                Málnási András



2017 02. 18 Februári (kolbászsütős)gombásztúra

     Bár gombákra, gombagyűjtésre senki sem számított, mégis 27 gombász gyűlt össze szombat reggel a megbeszélt helyen, hogy Varga Kálmán vezetésével elindulhasson egyesületünk 2O17-es, első túrájára. A Kishegyszőlőből indulva, a Csereerdőn keresztül ért el csapatunk az erdő bodoni oldalára. Oda, ahol megfelelő helyszín kínálkozott a szalonna- és kolbászsütésre. Útközben csak egy pár taplófajjal és sörtés dücskőgombával találkoztunk, de ez nem vette el a résztvevők kedvét a jóhangulatú sütögetéstől. Ehhez hozzájárult a kellemes idő is (se nem hideg, se nem meleg, hófoltok csak mutatóban maradtak a mezőn). A falatozást nótázás követte, egyesek még csárdástra is perdültek. A visszafelé út végén vídáman búcsúztak egymástól a gombásztársak, a márciusi túra sikerében bizakodva.

 Örömmel nyugtáztuk, hogy új tagokkal bővült egyesületünk, és szép számban gyűltek a 2%-os nyomtatványok is, ami hozzájárul majd az MLG 2O18-as évi  költségvetéséhez.

   2O17 febr. 19                                                        Málnási András