Menü

2009. október 4., vasárnap

Ratosnyai gombásztábor


   Az idén Ratosnyán került sor a Maros megyei gombászok őszi találkozójára a Bethlen alapítvány támogatásával. A marosvásárhelyi Málnássy László Gombászegyesület 27 tagja vett részt a három napos rendezvényen, október 2. és 4. között. A csapatot a sepsiszentgyörgyi László Kálmán Gombászegyesület négy meghívott, diplomás gombaszakértője egészítette ki, akik besegítettek a Jód völgyi túrák alatt gyűjtött gombák meghatározásában. Így sikerült egy nívós kiállítást rendezzünk, amiből mindenki, de főleg a gombaszakellenőri tanfolyamra készülők okulhattak. A rendezvény előtti szárazság ellenére is változatos gombatermés került elemzésre. Az eredmény: 119 meghatározott gombafaj, ami ilyen rövid idő alatt igen szép teljesítménynek számít.

    Az utolsó nap, vasárnap a jódtelepi református templom udvarán rendeztünk kiállítást  az 56 legjellegzetesebb gombából. A látogatók így megismerhették a környéken előforduló legfontosabb ehető-, nem ehető- és mérgező-, kora ősszel termő gombákat. A halálosan mérgező gyilkos galóca nem szerepelt a kiállításon, de ezzel a gombával is megismerkedhettek az érdeklődők a helyszínen osztott szórólapokról.

   Szálláshelyünk a jódtelepi református egyház modern, kényelmes vendégházában volt, ahol jó körülmények között lehetett lebonyolítani ezt a színvonalas szakmai találkozót, és amiért külön köszönet jár vendéglátóinknak.

                                                                                                 Málnási András