Menü

2011. július 11., hétfő

2011 Tevékenységeink - összefoglaló

             2011  február 8 – az év első  találkozóján jelen volt a teljes vezetőség, megvitatásra került egyesületünk anyagi helyzete, Baba beszámolója vitaindító volt, döntés született, hogy próbáljunk meg saját erőből pályázatot írni és benyújtani a Megyei Tanácshoz, Molnár Gyuri vállalkozott rá, hogy megcsinálja – Kiss Tamás fog segíteni neki a pénzügyi kérdések tisztázásában. A pályázat 3 mini gombásztábor megszervezését célozza meg.

Az adó 2%-s felajánlását kérjük ismerőseinktől, a megfelelően kitöltött űrlap legyen kéznél. A gombász zsebnaptáron meg lehet kapni a szükséges adatokat.Tagsági díjak gyűjtése. A február 10-i, d.u. 16 órától kezdődő Bolyai-téri tüntetésen való résztvételünk – tüntetés a Polgármesteri Hívatal faírtó programja ellen.

             2011  február 10 – a tüntetésen egyesületünk tagsága 10 emberrel képviseltette magát, Bernát Barni gombásztársunk február 9-n 1000 RON-os pénzbírságot kapott a polgármesterünk magánhadseregének tartott helyi rendőrségtől – mivel tiltakozni merészkedett a Párkány (Cornisa) sétányon a faírtó tevékenységet folytatók ellen. Sikerült beajánlanom a jelen lévő Kincses Előd űgyvédnek, aki megigérte, hogy segítségére lesz, hogy ne kelljen kifizetni a büntetést.

              2011  február 21 – a Bod Péter Diakóniai Központ gyűléstermében dr.Kovács Éva-Enikő a gyógyhatású gombákról tartott vetítőképes előadást, megnyító beszédet Málnási András mondott, aki ezúttal ismertette a 2011 gombás falinaptárt. A rendezvényen 34 személy vett részt.

              2011  február 23 – úgyanez az előadás hangzott el  Enikő szűlővárosában, Szatmárnémetiben, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, 30 érdeklődő jelenlétében.

              2011  február 28 – Frink Gyuri, tagtársunk egy szűkebb körű társasággal szúrópróba szerű gombásztúrát szervezett – az eredmény szerény volt – egy pár piros csészegomba, meg téli likacsosgomba került teritékre – de már idei gombák.

             2011  március 16 – Kovács Enikő a gyógyhatású gombák előadását egy rendkívüli ötlettel összekapcsolta egy a Gombák szépe fotóversenyre érkezett fényképekből kiválogatott Gyógyhatású  gombák fényképkiállítással – és ennek az ötletnek a megvalósítása érkzett célegyenesbe, ennek a kiállításnak a megrendezése volt a találkozónk központi és szinte egyetlen témája. A liállitás az Unitárius Egyház Bolyai-téri gyűléstermében lesz berendezve és ennek a berendezésnek egyesületünk hagyományosan legaktivabb része teljes erőbedobással neki is látott. A fényképkeretek üvegének megtisztitása, a keretek újradrótozása, a passpartouk majd a kiválasztott képek berakása, majd cimkézése után a terem berendezése, a képeket tartó drótok felszerelése, a megfelelő képsor felállítása, majd a gyógyhatást leíró szövegek képkerethez való rögzitése komoly munkát adott a társaágnak. A munka dandárját a létrán meg székeken akrobatikai mutatványokat produkáló Molnár Gyuri meg Nagy Béla végezte, termé-szetesen a tagtársak aktív segítségével-közremüködésével. 40 kép került a falra és a megnyitóra egy kisebb asztalra kiraktuk a kiállitáson szereplő gombák gyógyhatását leíró brosurát – Kovács Enikő munkája – valamint a gyilkos galócát ismertető magyar és román nyelvű lapokat.

             2011  március 21 – a Gyógyhatású gombák fényképkiállitás megnyitója, minden várakozásunkat és reményünket felülmúló teltházas eseményként jött össze, ahol képviseltette magát Marosvásárhely híres profi fotósainak csapata: Koncz János, Plájás István, Kerekes Péter-Pál, valamint a gyógyhatású gombák iránt érdeklődők népes tábora. Kiállitásunkat megmegtisztelte jelenlétével a Megyei Tanács elnökasszonya is. Málnási A ndrás megnyitó beszéde után Enikő ismertette a kiállitásra került fotókat, majd pedig átengedte a terepet a tárlat megtekintésére. Vendégeink számára egy kis büfét is berendeztünk sós ropogtatnivalókkal, gombás falatkákkal, hűsítővel, ásványvízzel, kávéval. A látogtók érdeklődését látva a termesztett gyógyhatású gombák (pl. Shii-take) iránt, egy rövid telefonos egyeztető után Enikő meghívta a jelen levő érdeklődőket március 30-ra, egy gombatermesztés csinyját-binyját bemutató előadásra gombásztestvérünk Erdélyi Pál részéről. A kiállitás egész tartama alatt az elfogyó brosurákat pótolta Baba és Enikő.

             2011  március 30 – a termesztetrt gombákról, a gombatermesztésről tartott Erdélyi Pál előadást. Az  előadás  nagyon jól dokumentált, érdekes volt. Palinak sok kérdésre kellett válaszolnia. Ezúttal nem volt teltházas rendezvény, de aki ott volt az biztos, hogy több tudással, ismerettel távozott mint amennyivel érkezett. Ezúttal is bizonyitást nyert, hogy egyesületünk tagsága a gombász élet széles spektrumát átfogó ismeretekkel rendelkeznek.

              2011  április 9 – a hagyományos évasdnyitó tavaszi túránk mint mindig ezúttal is Teremeújfaluban került megrendezésre Cseke Péter és Vajda Elemér gombásztestvéreink tökéletes megrendezésében. Az idéni gombásztúrát hosszú időre feledhetetlenné teszi a hatalmas szélvihar, amelyik a túra egész ideje alatt tombolt. Túravezetőnk Vajda Elemér volt és az ő súlyával próbálta kompenzálni balerinai testalkatát Incze Tünde, valóságos horgonyként használva Elemért, hogy a vihar nehogy elragadja a túrázók közül. Cseke Péter és  és házigazdáink feleségei Katalin asszony és Erika ez alatt készültek a „viharvert” túrázók megfelelő fogadására. Az idéni kucsmagomba túra nemcsak nevében volt az, hanem a kosarak tartalmában is. Marosvásárhelyről 15 gombász vett részt a túrán, hozzájuk csapódtak a helyi érdeklődők. A teljes gyűjtésben és a készített kiállitáson 25 gombafajta szerepelt. A túra végeztével a csodálatosan kedves hangulatú közösségi házban gyűlt össze a csapat ahol elköltötték az ebédre készített finom bográcsgulyást. Ezúttal is még egyszer hálás köszönet a kedves vendéglátóinknak.

             2011  május 10 – megbeszélés a székházban, előkészületek a Civil Szféra Vásárára, Lokodi Károly tagtársunk gépkocsit (furgon) biztosít az asztalok, székek, sátor meg a kiállitási kellékek főtérre való szállítására, András bemutatja egyesületünk új, színes bemutatkozólapját. Legalább 20 darab 2011-s falinaptár eladására lesz lehetőség , persze engedményes áron.

              2011  május 14 – Civil Szféra (Nemkormányzati Szervek) Vására. A Lokodi Károly által beigért furgon megérkezett. Sikeres volt a sátorverés és mint mindig a Bethlen Alapítvány sátra bíztosította számunkra a helyet – szakirodalom, ismertető brosurák, fényképes pannók, friss gombák mint mindig ezúttal is Nagy Béla gyűjtéséből. Nagyon sok érdeklődő tette tiszteletét sátrunknál, közülük is kiemelkedik Lokodi Emőke és Bethlen Anikó személye, mindkettőjük számára jutott nyakbaakasztható egyesületi jelvényünkből. Igyekeztünk a feltett kérdésekre minél kielégítőbb választ adni. Hogy miként tekint a helyi hatalom a Civil Szférára, azt nagyon jellemző módon mutaja a Polgármesteri Hivatal által meghírdetett Somos-tetői futóverseny és azt követő bográcsparty. Mindezek ellenére a Főtéren hatalmas tömeg volt jelen.

        Málnási András az Állatkertben található gombainformációs pannónkon bemutatott gombákat szezononként cseréli a megfelelő idénygombákra, ugyanakkor megtisztitják a beporosodott üvegfelületeket is.  

          Május hónapra gombásztúra tervezett útvonalai – Kebeleszentiván –Nyomáti-tető, Molnár Gyuri vezetésével, vagy a Balavásári-tető Baba irányításával.

             2011  május 28 – a befutó májusi túra útvonala Kebeleszentiván – Nyomáti-tető, ez a túra rendkivűl derékkimélő volt, a csapadékmentes május össze-vissza 3 írva és mondva

HÁROM gombát adományozott gombászainknak, de ennek ellenére nagyon hangulatos és kellemes gombászkirándulás volt, aho a főszerepet a mogyorófa nyársra feltüzött szalonna szeletek alakitották.          

              2011  június 1 – megbeszélés a Kárász-i meghívással és résztvétellel kapcsolatosan. Terveink szerint egyesületünket Málnási András, Molnár György, Mózes Anna-Mária és már Magyarországon tartózkodó Kovács Éva-Enikő fogja képviselni. A júniusi gombásztúra Ernyében lesz megszervezve, ami szintén „családi” jellegű lesz, Erdélyi Pali és kedves felesége vendégszeretetét fgjuk élvezni.

             2011  június 25 – beborult ég és esőzés fogadta az érdeklődőket, ami sajnos rá is nyomta bélyegét a megjelentek számára, mindössze 15 személy volt jelen.De a megjelenteket jutalomban részesítette a Gondviselés, csodálatosan szép napsütéses idővel jutalmazta kitartásukat. A bejárt terep a már hagyományos domboldali legelő, majd pedig a vegyes lobhullató erdő. Úgy látszik, hogy a 25 szám lesz a túráink során gyűjtött gombaszám, ezúttal is ennyi gombát tudtunk kiállitani.A gyűjtés legszebb gombái a rókagombák voltak, fajgazdagságot a galambgombák biztosították, 6 taxonnal. A túra vágeztével Pali szőlőlugasos udvara adott helyet a hagyományos bográcsgulyás elköltésének, valamint a gyűjtött gombák azonosításának és kiállitásának valamint a záróakkordként a közös öröméneklésnek.

            2011  június 24-29 – a Borzont-i természetrajzi tábor. Kémenes Lóránd plébános, mindenki által csak Lóri-atyának szólított, csodálatos ember által szervezett és patronált táborba kaptam meghívást mint gomba és gyógynövény ismeretekkel rendelkező személy. 51 kisiskolásnak voltam fogadott nagytatája 5 csodálatos napon keresztül. Együtt gombásztunk, majd a gyűjtött gombákból kiállítást és felismerési versenyt rendeztem. Segítő társam nagy„kisunokám”, Áronka pedig gombák szépe versenyt rendezte pajtásai számára, diszkrét segítségemmel. Életre szóló élmény volt és marad számomra ez az 5 nap, amit ezekkel a csodás kis emberpalántákkal eltölthettem. Hihetetlenn mennyire fogékonyak. Gombafelismerési és azonosítási versenyen 5 pótfordulót kellett beiktatnom, hogy meg legyen az 1-2-3 helyezett. A gombák szépe verseny rendezése Áronka önbizalmát növelte, büszkén viselte a névreszóló egyesületi kitűzőjét, csak azt nem tudta „megemészteni”, hogy nem engedtem, hogy részt vegyen az azonosítási versenyen, A győzte gyerekek díjazására megvettem a Corvin  Természetjárók sorozatában  megjelent Gombák könyvét, az egyesülettől kaptam 2011-s falinaptárakat, amelyek tökéletesen megfeleltek a második díjnak, a harmadik helyezettek számára, mindkét versenyből pedig egy-egy nagy tábla csokit vásároltam. A szépségverseny legszimpatikusabb kompozicióját Hajni Tanci, a gyerekek csak így szólították a tábor fő szervezőjét, külön díjjal  jutalmazta. A felismerési verseny legpechesebb versenyzőjét egy sajátkészítésű kerepelővel jutalmaztam, Jánosi Orsikáról  név szerint meg kell emlékeznem, talán mint legtöbb gombás információt felszedő gyerekről. Nagyon várom a jövő évet, hogy újra ott lehessek velük a táborban, kölcsönösen nagyon meg voltunk elégedve egymással.

           2011  június 30 – július 1-2 – a június hónap vége kemény erőpróbája volt Egyesületünknek, ugyanis legalább három fronton szerepeltünk, Panit község meghívottai voltak az E.M.I. (Erdélyi Magyar Ífjak) tagjai, akik számára Nagy Béla gyűjtött gombát egy kiállitás céljából, majd tartott előadást a gyűjtött gombákról, összesen 68 gombafaj szerepelt a kiállitáson. A hallgatóság pedig 110 fiatalból állt. Másnap pedig 65 fiatal társaságában  kirándulát tettek Panit környékén ahol a fellelhető gyógynövényekről, növényérdekességekről, védett növényekről tartott előadást.

   

         2011 július 20 – megbeszélés a hétvégi mini gombásztábor megszervezéséről, szóba jöhető helyek. Sóvárad a Mustármag Egyesület tanyája, Keresd a Bethlen kastély, ahol már a tavaly is voltunk, a Kisadorján-i Ökócenter és Vármező a Jánosi féle Halász-vadász Csárda. A jelenlevők a vármezői táborrendezés mellett döntöttek, 23-n, szombaton ki fognak menni Vármezőbe terepszemlét tartani és megbeszélni a részleteket a tulajdonossal Málnási A., Molnár Gy. és Frink Gy. Ugyanakkor szintén szombatra hírdettük meg a hagyományos Somos-tetői nyári gombász túránkot, valamint az Állatkertben szervezett gombameghatározást és kiállítást.

             2011 július 23 – szép számmal érkeztek jelentkezők a túrára, számunkra talán az volt a legszebb, hogy nagyon sok szűlő érkezett kis gyerekekkel, a gyerekek jó része a borzonti táborból – mint kezdő gombász érkezett, és nem a szűlő hozta a csemetét, hanem pont fordítva. 40 személy résztvételével indult a túra Mózes Anna Mária vezetésével. Az Állatkertben maradtam és a reggeli órákban gyűjtött gombákat címkéztem fel és készítettem a kiállítást addig amig meg nem érkezett a csapat az erdőből, ezután már ketten végeztük a meghatározást Babával, valamint az érdeklődők csoportjait láttuk el a kiállított gombákról megfelelő információkkal. Sikeresnek nevezhető tevékenység volt, 38 féle gomba került meghatározásra és kiállításra.

              2011 július 30 – Panit község napjára Egyesületünk újra meghívót kapott, aminek szíves örömmel tettünk eleget. Nagy Béla vezetésével legelői gombász túrát tartottunk, ritkaságszámba menő módon, hatalmas mennyiségben találtunk mezei szegfűgombát, kétspórás csiperkét, de akadt szép számmal pöfeteg is meg hatalmasra nőtt trágyagomba. Szerencsére egy kissé elébementünk az eseményeknek, mert tartottunk egy kis „előgyűjtést” is, hogy sikeresebb kiállítással léphessünk a nagyérdemű közönség elé.Sikeres tárlatunk volt, 29 féle gomba került kiállításra, nagyon sok látogató kereste fel standunkat ahol a Gliga TV munkatársai fél órás mega-interjút készítettek. Panit község polgármestere is dicsérő szavakkal illette munkánkat. Amig a kiállítás körüli teendőkkel foglalkoztam addig a két jelenlevő Gyuri  gomásztestvérünk a  gombászegyesületi üst mellett ügyködött, bográcskészítés a la Molnár-Petzinger módra. Tartalmas,  kiadós és finom étek került ki kezeik alól, aki megkóstolta az csak dicsérő szavakkal élt.

               2011 augusztus 4 – Andrásék beszámoltak a vármezői terepfelmérő munkájuk eredményéről. Szállás és ellátás  Jánosi Csárdánál, gombameghatározás és kiállítás ugyanitt.20-30 személyre számíthatunk. A túra lehetőségeinek minél jobbani kihasználása érdekében nem lesz ebéd, csak estebéd, szendviccsel fogjuk megoldani a reggeli és az estebéd közti étkezést, ehhez igazítjuk a bevásárlást. A tulajdonképpeni tábor augusztus 26-27-28, péntek, szombat és vasárnap lesz, de már 25-n délután, estefelé aki tud az már ott lehet.

                2011 augusztus 8 – Gyergyószentmiklóson tartott előadást Málnási A. Az Erdei Kincseink Napja alkalmából, gombapárok címen, ehető és mérges gombákról.

               2011 augusztus 12-17 – Gombásztábor  Gyimesbükk, ezúttal sajnos csak két személlyel képviseltettük magunkat  a gombász társadalmunk nagy évi eseményén, Málnási András és Galatean Illés vett részt a táborban. András volt a gombák szépe verseny  szervezője és levezetője, valamint ő foglalkozott a meghatározott gombák felcímkézésével is. Ugyancsak a Gyimes-i táborban került először az érdeklődők elé, András szabadalmaztatott játéka a dévai Corvinul szerkesztőség jóvoltából „A kis gombász”. Nagy érdeklődéssel várt és fogadott játék a kis és nagy gombászoknak egyaránt. András a tábor résztvevőinek bemutatta Egyesületünket, munkánkat, felhasználva az új színes szórólapjainkat is.Egy legalább 30 perces ismertető előadás volt.

               2011 augusztus 22 – Nagyváradon tartott előadást Kovács Éva-Enikő a gyógyhatású gombákról, Horber Pali Bátyánk meghívásának téve eleget

              2011 augusztus 23 – tábor előtti feladat elosztó és meghatározó gyűlés. Élelmiszer vásárlás a szendvics készítéshez, energiapótló édesség is legyen vásárolva.  András beszámolója a gyimesbükki táborról.

                2011 november 3 – megbeszélés a zsebnaptár nyomtatásról, megfelelő gombás fénykép kiválasztása, év búcsúztató megszervezése, javasolt dátum december 17, szintén a Maros vendéglőben, ugyanakkor értesítettem a jelenlévőket, hogy november 11-n a Nemzeti Színház előcsarnokában Zsigmond Győző új könyvét dedikálja, utána pedig a Bernády-Házban bemutatkozik a Pallas-Akadémiai Kiadó és a könyvvásáron megjelent művek szerzői.

                 2011 november 11 – a Könyvvásárra leértesítettem a tagság telefonon elérhető  részét, ezzel a feladattal Málnási A.  bízott meg, kórházi ágyáról is folytatta szervező munkáját, sőt a nem tagokat is próbáltam bevonni, akik érdeklődnek a gombák felől, a vásári nagy tömegben - forgatagban láttam és találkoztam jópár meghívottammal, a Bernády-Házbeli író – olvasó találkozón négyen vettünk részt a gombászegyesü-letből, valamint a találkozót követő baráti beszélgetésen Zsigmond Győzővel.

                 2011 december 5 – András kérésének tettünk eleget, akit egészségi állapota gátolt meg e tevékenység elvégzésében, amikor az Állatkerti gombainformációs pontunkon lecseréltük az őszi gombákat bemutató fotókat és három nyelvű szöveget a téli szezon gombáit népszerűsítő anyagra.

                 2011 december 7 -  Az évbúcsúztató ünnepségünk szervezési kérdéseinek megvitatása, főszervező Frink Gyuri beszámolója az eddig megtett lépéseiről, jelentkezők összeírása. Tagsági díjak kifizetése  a hátálékban levők által.