Menü

2008. július 11., péntek

2008 Tevékenységeink - összefoglaló

2008.III.28. -  A 2008-s évi tevékenységtervezet megbeszélése. Gombaismertető előadások a Bolyai Református Kollégiumban, a marosvásárhelyi Rádió képviseletében jelen volt Gáspár Sándor, gombaismertető műsor heti egy alkalommal, 5 percnyi kell hogy legyen a gombaismertetés, ami megfelel egy másfél oldalnyi írott anyagnak  14. karakterekkel írva. A nem kormányzati szervek (civil szféra) kiállításán való részvételt szorgalmazza Mózes Anna-Mária. Cseke Péter  telefonon fog értesíteni a kucsmagombák megjelenéséről. Kovács Éva-Enikő és Nagy Béla piros csészegomba túrát szervez Panitban.

2008.IV.5. -  Az évadnyító kucsmagombatúránkat végigkisérte az aprószemű hídeg eső, mindez ellenére csak sikerült 22 féle gombát kiállítani. A túra legjellemzőbb vonása annak a megszokott családias hangulata volt.

2008.V.10. – Első alkalommal voltunk jelen a civil szféra nagy évi seregszemléjén. Egy kis fotókiállitással léptünk a nagyérdemű elé az eddigi tevékenységeink során készűlt fotókból állt a tárlat, ugyanakkor frissen szedett és azonosított gombákkal „doppingoltuk” az érdeklődést, a gyűjtés érdeme a Kovács Éva-Enikőé és a Nagy Béláé. 28 friss gombafajta csalogatta az érdeklődőket a standunk elé. Szintén kiállitáson szerepeltek gombaszakellenőri vizsga nélkülözhetetlen kellékei, a gombaprteparátumok. Sátrunkat megtisztelete jelenlétével Lokodi Emőke, a Megyei Tanács elnöke is. A látogatók érdeklődő kérdéseire válaszolt Málnási A., Kovács É.E., Molnár Gy., Mózes A.M., és Téglás Z. Jelenlétünk pozítívumként értékelhető.

2008.V.16. – Tisztújítő közgyűlés, 19 megjelent taggal. Miután megállapította a gyűlés határozatképességét az elnök bejelentette a vezetőség lemondását. Az újonnan megválasztott vezetőség egy személy kivételével megegyező volt az előzővel, Galatean Illést váltotta alelnöki  minőségben Molnár György. Megvitatásra került a tagságidíj 10 RON-ra való emelése, új alapszabály kidolgozása a jogi személyiségként való bejegyzés érdekében, pályázatok írásának fontossága, májusi túrák útvonala.

2008.V.30. – Marosszentkirályi gombásztúrát Kovács Éva-Enikő vezette. Bejárt terep legelő – erdő – legelő, szerény eredménny 13 gombaféleség került azonosításra, a megjelentek létszáma is eléggé szerény volt, mindössze 8 személy.

2008.VI.14. – A  hagyományos, Erdélyi Pál által szervezett nagyernyei nyári túra kitűnő meteorológia előjelekkel indult, egy pár nappal a túra kezdete előtt kiadós esők voltak, a túra reggelén is esőköpenybe burkolózott, gumicsuzmás gombászok várták a találkozás pillanatát. Végül is 19-n merték vállalni a megázás kockázatát. A meredek legelőn keresztül az erdő felé haladva alig egy pár szem szegfűgombát sikerült a kosarak aljába rakni. Az erdő már ajándékozóbb kedvében volt. A tízórait az erdei tisztáson költöttük el szemerkélő esőben. A gyűjtés végeredménye szépnek mondható, 45 féle gyűjtött gomba, 41 biztosan meghatározott gomba. A meghatározással és felíratozással párhuzamosan folyt a bográcsgulyás készítés. A jegyzőkönyv ehhez a dátumhoz fűződő zárómondatát idézem: „kitűnően sikerült találkozó volt !”

2008..VII.11- Ezúttal Molnár György hívta össze a gyűlést. A júliusi gombásztúra megszervezése volt a megbeszélés lényege. Túra útvonal ajánlatok: Bese – Panit,  Tófalva, Agárd, Szalárd, végül a Somos-tető – Német kalap lett a befutó.

2008.VII.14. – a túravezető Mózes Anna-Mária személyes problémái miatt sikerült még idejében lefújni a túrát.

2008.VIII.8. – Az augusztusi túráról és a torockói táborról folyt a tanácskozás. Az elmaradt júliusi túra útvonalát és szervezését újra műsorra tűztük, augusztus 16-ra.

2008.VIII.16. – A  kőmedvénél gyűlekeztek az érdeklődők. A túrán első alkalommal vett részt egy cserkész csapat Szabó tiszteletes úr vezetésével, az egyesület tagjai elhalmozták az érdeklődő cserkészeket mindenféle hasznos információval ami a gombászathoz, az erdőben való viselkedéshez, a természet szeretetéhez kapcsolhatóak, erre annál is több idő jutott mert a forró eső nélküli nyár alaposan meggyérítette a gyűjthető gombák számát. A kevés gyűjtött és azonosított gomba ezúttal rendhagyó módon Mózes Anna-Máriáék füves udvarán került kiállitásra, a gombák szépe versenyt Vajda Elemér óriás bokrosgombája nyerte.

2008.IX.1-6. – Torockói gombásztábor. Marosvásárhelyről két személygépkocsival 10-n indultunk a Fehér megyei Torockó irányába. A Gyopár panziónál lettünk elszállásolva. Barátok megkeresése, új társak megismerése. Vérmes reményeink nem voltak a gyűjtött és azonosított gombákat illetően, ismerve a hosszú, forró, esőmentes nyarat. A gyűjtött gombák java része mumifikálódott aszalvány volt, de nagyon szép helyeken járhattunk, ezek az élmények pótolták hiányérzetünket a gyűjtés terén. A tábori délutánok külömböző előadások meghallgatásával gombakiállitás megtekintésével, valamint Torockó nevezeteségeinek megismerésével telt el. Előadást tartott Zsigmond Győző, Málnási András és már ahogy az lenni szokott Edit a nyálfakasztó illusztrált gombagasztronómiai remekeivel. Mentette a gyűjtés száraz anyagát a  Bedelei barlang és a Bagó láp környékéről gyűjtött gyönyörű szép és üde friss gombák sora. Az utolsó két napra erősítés érkezett Marosvásárhelyről Szilágyi Eszti, Mózes Baba, Demeter Irénke, Kovács Éva-Enikő és Nagy Béla személyében. Táborzárásra az azonosított gombák száma elérte a 131-t. Búcsúzásként hatalmas tábortűz lobogott hajnalig.

2008.X.1. – A torockói gombásztábor kiértékelése. Egy hétvégi mini-táborra kaptunk támogatást Bethlen Anikó nénitől, Sóváradra a Mustármag Alapítvány vendégszeretetét élvezzük majd. A tagok csak az útiköltséget kell fizessék.

2008.X.8. – Táborba szállás előtt Mózes Anna-Mária ismerteti a feltételeket, körülményeket. Tábori vendégeink is lesznek Sepsiszentgyörgyről. Találkozás a sóváradi vasútállomásnál.

2008.X.10-12. – Mózes A.M. már szerdán megérkezett a Felső Tanyára és várta az érkezőket. A már korábban megérkezett Erdélyi Pali jött a  vasútállomás épűlete mellett várakozók elé, egy helyi fogatossal, úgyhogy a felfelé útat a hátizsákok szekéren tették meg. Igazi hamísítatlan rusztikus hangulatot árasztó helyre érkeztünk, ide érkeztek  az LKG  nagy triumvirátusának tagjai is. A délutáni tevékenységünk javarészt abból állt, hogy ismerkedtünk az új környezetünkkel és élveztük a gyönyörű környéket. A túra két csapatra osztotta a megjelenteket, Győzőék, Baba vezetésével a Siklód kőhöz mentek, a többi pedig a környékbel erdők átfésülését tűztük ki célul. Ami csak úgy félig sikerült, volt szerencsék egy hajtóvadászat kellős közepébe kerülni, ahonnan még idejében kitanácsoltak az erdészek, meg a vadászok. Gyűjteni sikerült és ezek meghatározásával töltöttük az időt, a másik csoport visszatértéig. Összesen 64 féle gomba került azonosításra, 8 mérgező, 18 nem ehető és 38 ehető. Három gombát nem sikerült azonosítani, ezeket majd elviszik Sepsire, hogy mikroszkópos, spórameghatározásos módszerrel azonosítsák.A táborban előadást tartott Zsigmond Gy. a sóvidéki gombanevekről, valamint Puskás A. a gombameghatározás  mikéntjérő. Vasárnap reggel még egy sétát tettünk a közvetlen környéken, az egyik kitermelt erdőrészen hatalmas mennyiségű gyűrűs tuskógombatenyészetet fedeztünk fel. Valósággal aratni lehetett. Ebédünk egy fogásos volt, sörös palacsintatésztában kisütött gomba, ipari mennyiségben. Mennyei eledelnek bizonyult. Főszakácsunk és kissé táborparancsnokunk Zoltán Márta volt. Emlékezetes, szép tábor volt !

2008.XI.2. Tófalvi gombásztúra,  gyönyörű, „nagyestélyi” öltözékében pompázó őszi erdők  várták a csapatot, nem mindennapi felhozatallal, minden gombász tele szedte kosarát a felkeresett fenyő és lombhullató erdőkben.28 féle gombát sikerült azonosítani.

2008.XI.6. – A találkozót Molnár GY. hívta össze, egy lehetséges hétvégi Kisadorjánban történő kinthálásos gombásztúra apropóján. Piknik alapon szerveződne, ki mit hoz azt eszik. Legfontosabb a krumpli és az ami a gulyás minőségét megemeli. A tábor alapfeltétele az esőmentes időjárás.

2008.XI.8-9. – A kisadorjáni Ökocenternél Molnár Gy. megbízott házigazda várta a csodálatosan szép, enyhe őszi időben az érkezőket. A túra útvonala rendkívül gazdag erdő repertoáron keresztül vezetett, vegyes lombhullató erdő, kiterjedt nyírfás résszel, majd tűlevelű, lucos, vörös és erdeifenyő. Gyűjtött és azonosított gombák száma 40. A piknik alapon összegyűlt ételnek valók felleltározásánál kiderült, hogy több a hús mint a krumpli, éppen ezért a két főszakács, Molnár és Varga páros úgy döntött, hogy nem krumpligulyást, hanem hétvezértokányt készítenek, a la chischadorian(nem Michelin-csillagos recept – egyelőre). A hatalmas estebéd elköltése után végül is csak ötön maradtak az Ökocenterben éjszakára. Élménydús szép napok voltak !

2008.XI.16. – Sürgösségi jelleggel összehívott találkozó – Málnási A. az önálló jogi státus megszerzéséért. E  probléma kielemzése, minden oldalról való megvitatása volt a találkozó célja. Az  E.K.E. és az  L.K.G. hasonszerű tevékenységének tanulmányozása.

2008.XI.24. – A 16-i gyűlés folytatásaként úgyancsak az önállósodással kapcsolatos problémák megtárgyalása. A megjelent 18 tagnak volt véleménye és ki is fejtette azt. 1000 RON összegyűjtése szűkséges a következő lépések megtételéhez. A helyszínen már 620 Ron összegyűlt, a jelenlévők  egy része fejenkénti 50 RON-s hozzájárulása révén, ime az adományozók:

Cseke Péter; Demeter Irén;  Erdélyi Pál; Farkas Géza Zsolt; Galatean Illés; Málnási András; Máthé Éva;Molnár György; Muresan Éva-Magdolna; Papp József; Petzinger György; id.Téglás Zoltán; ifj.  Téglás Zoltán; Zoltán Márta; Kovács Éva-Enikő 20 RON-nal járult hozzá. Második napirendi pontként az évzáró ünnepély megtartásának helyét kiválasztani. Az Everest szálló vendéglőjére esett a választás.

2008.XII.19. Everest szálloda vendéglője már délutáni órákban kezdett benépesedni az érkező gombászokkalAz ünnepséget megtisztelet jelenlétével Bethlen Anikó  gófnő is. Összesen 29 egyesületi tag jött el,, ők még hoztak magukkal 9 kívülálló kisérőt is.Az évértékelő beszámolók és a jövő évi munkaterv bemutatása után került sor az est fénypontjára, a tombolatárgyak kisorsolására. Minden résztvevőnek jutott valamilyen ajándéktárgy. A délután kezdődő ünnepség nemsokkal éjfél előtt ért véget, nótázással, vígsággal búcsúztunk egymástól és az évtől.