Menü

2011. június 30., csütörtök

Az erdő íze 2011

A Népújságban megjelent cikket másolom át, amely Málnási András tollából jelent meg:

                                          „A Z  E R D Ő  Í Z E

        A fenti címmel hírdette meg a magyarországi Kárász község a VI. Gombafesztivált, amelyet az idén a néhai marosvásárhelyi gombaszakértő, Málnássy László emlékére  rendeztek július első két napján. Természetszerűen, az ő nevét viselő marosvásárhelyi gombászegyesület négy tagja is meghívást kapott a már hagyományossá vált rendezvényre. Kis csapatunkhoz csatlakozott a dévai  Corvin Kiadó igazgatója is, aki Dévától az oda-vissza szállitást is biztosította számunkra.

         A szervezők kérésére a szombat délelőtti gombakonferencián a zsúfolásig telt előadóteremben  két vetített képes előadást tartottunk (Málnássy László életútjáról és az M.L.G-ről,Málnási András, a Gyógyhatású gombákról dr. Kovács Éva-Enikő). Ezenkívül sor került a Corvin Kiadó legújabb gombáskönyvének magyarországi bemutatására. A rendezvényen  részt vevő kb. 350-400 személy megcsodálhatta az egyesületünk által összeállított gombafotó-kiállitást, valamint Málnási Beáta humoros akvarelljeit is. A teremben folyó előadások alatt a főzőversenyre benevezett 12 csapat keményen dolgozott az első három hely elnyeréséért. Erdélyi szervezetek nem indultak a verseyen, viszont a gombás inyencségeket elbíráló zsüri egyik oszlopos tagja Varga Károly, az Erdélyi konyha folyóirat kiadója volt. A magyarországi mikológusokkal közösen kiállitást szerveztünk az előző napon gyűjtött gombákból.  Sajnos, a rendezvényt  megelőző száraz időszak nem kedvezett a Mecsek gombáinak, így csak 24 faj került bemutazásra. Szarvasgombából viszont négy félét is megismerhettek az érdeklődők, ugyanis két „gombaszagértő” kutya segítette a kis gombászcsapatot a „gombák kaviárjának” felkutatásához. Így nemcsak a kiállitó-asztalra került belőlük, hanem a szerencsésebb vendégeknek még kóstoló is jutott egy-két falat erejéig, ppirítós kenyérre kenve. A gombaünneppel egyszerre falunapot is tartottak a helybeliek, hiszárfelvonulással, néptáncegyüttessel, gyermekeknek szórakozási lehetőségekkel, de nem hiányzott a minden kategóriát kielégítő zene sem. A színpad háttérdekorációját a mi gombás fotóink biztosították. Ennivaló a főzőcsapatok jóvoltából került a sátrak alatt felállított asztalokra, míg a sörhöz  egy kis büféből lehetett civilizált  sorállás utján hozzájutni. Számunkra szokatlan volt, hogy a levegőben nem terjengett a miccsszag, és hogy az ünnepségről hiányoztak a rend őrei, valamint a rendbontók is. A rendezvény sikeréhez hozzájárult a kedvező időjárás és nem utolsósorban a szervezők hozzáértése, lelkes munkája, tapasztalata.

        A kárászi gombafesztivál öt erdélyi résztvevője ezúton mond köszönetet a meghívásért, a szíves és kifogástalan vendéglátásért Mezei Attilának, a rendezvény főszervezőjének.

   Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy Egyesületünk igyekszik teljesíteni mindazokat a célkitűzéseket amelyeket magunk elé tűztünk. Folyamatban van a legtapasztaltabb  gombásztársaink által a Maros megyei gombaflóra felleltározása. Reméljük, hogy az a léc amit magunk elé állítottunk a következő hat hónap során magasabbra lesz emelve, még  vannak tartalékaink, amit remélhetőleg tudunk aktivizálni. Egy gondolat erejéig szeretnék visszatérni a borzonti gyerektábor résztvevőihez. Egy pár gyerkőc a jövő évi programját úgy képzeli el, hogy szűleivel együtt szeretne részt venni a László Kálmán Gombászegyesület által szervezett Nagy Tábor rendezvényein. Róluk még fogunk hallani, biztos vagyok benne.