Menü

2006. július 11., kedd

2006 Tevékenységeink - összefoglaló


2006.V.13. – A Népújságban is meghírdetett találkozóra szintén az OASIS Alapítvány gyűléstermében került sor. A gyűlés 1. számú napirendi pontja így hangzott:”A marosvásárhelyi Gombászegyesület létrehozása, vezetőségének megválasztása, űgyrendi kérdések megvitatása”. Az elnöki tisztségre egyetlen jelölt volt akit a megjelentek közfelkiáltással választottak meg – Málnási András személyében. Alelnökké lettek választva Galatean Illés és Varga Kálmán, titkárnak Téglás Zoltánt míg pénzűgyi felelősnek Mózes Anna-Máriát választották meg. A jelenlevők 99% döntött a Málnássy László név felvételéről. A z alakuló gyűlésen jelen volt Bethlen Anna grófnő is akit külön is üdvözölt a megválasztott elnök és megköszönte a segítségét. Második napirendi pontként Cseke Péter olvasta fel értekezését a gombászatról, gombagyűjtésről. Málnási András az ehető gombákról tartott előadást.

2006.V.20. – Az első egyesületi szinten szervezett gombásztúra Kebeleszentivánra vitte a társaságot(terepgyakorlat). Túravezető Varga Kálmán. A túrán részt vett Zsigmond Győző, Zágoni Imola és Zoltán Sándor is. Az egyesület 20 taggal képviseltette magát. A túra szerény eredménnyel zárult, a talált gombák azonosításával és kiállításával a sepsiszentgyörgyi vendégeink foglalkoztak. Győző és Imola előadást tartottak az ehető gombák magyarországi árúsítási gyakorlatáról. Jakucs Erzsébet tananyagának ismertetése.

2006.VI.24. – Gombásztúra a Számológépgyártól a Német kalapig és vissza (terepgyakorlat). Túravezető Málnási András, ezúttal is sepsiszentgyörgyi vendégekkel: Zsigmond Győző és Zoltán Sándor. Az egyesület tagságából 11 személy vett részt a túrán. Sikeres gyűjtés, 44 féle azonosított gomba, köztük nagy meglepetésre szép számú lila pereszke és szürke tőlcsérgomba, de került tüskegomba meg fehér szarvasgomba is kiállításra. A kiállítás ezúttal is au OASIS udvarán lett megrendezve, de egy hatalmas szélvihar elfújta szó szerint az egész kiállítást. Meghívó a Kommandó-i gombásztáborba.

2006.VIII.10. – A táborba igyekvő tucatnyi tag ezúttal rendhagyó helyen az Ildi-bárban találkozott, ahol „kiképzésben” részesültek a még zöldfülű tagok a táborbéli jártassággal rendelkezők részéről.

2006.VIII.25-30. – Utazás, megérkezés Kommandóba, ismerkedés az új társakkal, a hellyel. Egyesületünk első, nagy nyílvánosság előtti szereplése, minden jelenlevő tagunk komolyan kivette részét a tábori tevékenységből. Az általam előre elkészített címkéket értékelték a gombameghatározást végző szakemberek és elfogadtak alkalmi munkatársnak. Ottlétünket bizonyítja a gombafelismerési versenyen elért első helyezés Erdélyi Pál révén, míg a gombák szépe versenyt Molnár György nyerte utcahosszal. Nagyon tanulságos és úgyanakkor kellemes tábor volt, sok nívós előadás tette emlékezetessé a tábort.

2006.IX.9. – Nagyernyei gombásztúra (túragyakorlat) Erdélyi Pál szervezésében. Huszonnyolc személy vett részt ezen a nyárbúcsúztató túrán, 35 féle gombát sikerült azonosítani, a galambgombák adták a zömét, de azért került gyilkosgalóca is meg nagy őzláb, csokros tuskógomba és májgomba is. Túra után gyűlekezés Erdélyi Pál portáján, ahol szalonna meg gombasütésre került sor, megcsodálhattuk gombásztársunk laskagombatenyészetét.

2006.X.15. – Második Ildi-bári találkozó. Gombaszakellenőri vizsgára készűlő 9 tagú csapatunk ezúttal is itt gyűlt össze megbeszélni az utazást és még egyszer átbeszélni a tananyagot.

2006.X.27-28. – A sepsiszentgyörgyi megérkezés után Catalin Tanase tart előadást a gombamérgezésekről. Második nap a vizsganap, vizsgáztatók: Zsigmond Győző-gombafelismerés számítógépes fényképekről; Puskás Attila – gombatermesztés, hasznosítás; Zágoni Imola – gombamérgezések; Pál-Fám Ferenc – gyakorlati ismeretek, frissen szedett és liofizált gombák, kizáró jellegű. Kilenc jelentkezőből hét sikerrel vette az akadályt : dr.Bodor Kinga; Cseke Péter; Galatean Illés; Málnási András; Molnár György; Mózes Anna-Mária; Papp József.

2006.XI.12. – Évadzáró késő őszi gombásztúra Kisadorjánba, túravezető Molnár György. 19 személy jelent meg az Ökócenter előtt. A falut karéjba ölelő erdős dombhátakat követve szerény eredményekkel de környezetismerettel „feltankolva”, Hajdú Zoltánnak köszönhetően tértünk vissza az Ökócenterhez, ahol  Molnár György, Kata asszony és Varga Kálmánnal együtt igyekeztek a berbécshúsos gulyást elkészíteni, amig Málnási András, Galatean Illés és jómagam próbáltuk meghatározni a gyűjtött gombákat és felcímkézni, addig amig a szakadó eső be nem kergetett a fedél alá. Így lett az ebédlő kiállító terem is

2006.XII.16. – A Bolyaiak-téri Bethlen Alapítvány gyűléstermében 14 tag jelenlétében búcsúztattuk a 2006-s évet. Minden megjelent tagtársunk gombás ételkülönlegességet hozott a társak megkínálűására, elkápráztatására. Málnási András évértékelő beszéde és a 2007 év nagy feladata, a Vármezőben szervezendő nemzetközi gombásztábor minél tökéletesebb megrendezése. A „prózai” dolgok elmúltával egy kis nótázásra is sor került, sőt  szinte hihetetlen, hogy egy kis, zsebkendőnyi helyen még táncolni is lehetett.