Menü

2010. április 17., szombat

Teremeújfalusi kucsmagomba-túra 2010

Csath Gábor, Gábos L.,Papp J., Galatean I., Cseke P., Petzinger, Gy., Molnár Gy., Peti A., Silimon Mihai, dr. Csetri Imre, Magos Magdolna, Magos Liviu, Szövérfi László, Mózes A.M., Vajda E., Csath Imre, Lokodi Károly, Nyulas S., Méthé É., Farkas G.Zs., Zoltán M., Bodor K., Kovács É.E., Nagy B., Kiss T.G., Téglás Z. – a kerékpáros csapat pedig a következő volt: Csontos Anna-Mária, Fodor Bálint, Barabás Miklós, Siklódi Árpád, Kádár Sándor, Bálint Anikó és Nemes István, valamint három teremeújfalui lakos: Kiss István, Kiss Zoltán és Bordi Zoltán. A gyűjtött gombákból: ráncos és kerti tintagomba, tavaszi rétgomba, szürke döggomba, rózsás kígyógomba, trágyagomba, judás-fülegomba, májusi pereszke, pisztricgomba, kétspórás csiperke, labirintus tapló, pecsétviaszgomba, nyárfagomba, cseh kucsmagomba, sárga kénvirággomba,hasadtlemezű gomba,  sörtés dücskőgomba, piros csészegomba, tobozfülőke, óriás papsapkagomba.

     Április hónap folyamán kisebb csapatok járták a gombalelőhelyeket, baráti-rokoni kötődés szerint: Galatean I. és Varga K. társaságában Ernyében, a Nyomáti tetőn, Gyulakután, Molnár Gy.  testvérével Kebeleszentiván-i oldalban  147 májusi pereszkéből álló boszorkánykört fedezett fel, Mózes A.M. férjével, KovácsÉ.E. Nagy B. társaságában,  Málnási A. családjával a vármezői gombalelőhelyeket kereste fel, ugyanarra járt Papp J. Szöszivel és szüleivel.Zoltán M. a paniti csiperkegomba lelőhelyén tette tiszteletét orvosnő barátjával, én szintén Panitban „tejpereszkéztem” Nagy B. meghívására. Amennyiben nem találtunk gombát, mert mindig nem lehet, hát akkor gyűjtöttünk gyógynövényeket, fűszernövényeket (bodza, akác és kakukfű virágzási szezon sikerült teljes egészében kifogni), de legfontosabb, hogy szép élményeket és friss levegőn töltött perceket órákat ajándékoztunk önmagunknak, meg velünk lévőknek. Kedves teremeújfalusi házigazdáink ezúttal sajtónyilvánosságát mellőzve hatalmas mennyiségben gyűjtöttek kucsmagombát Elemér barátunk a híres 16 literes citromsárga vedrébe.

2010. április 2., péntek

Egy hétvégi kirándulás margójára

   Pontosítsunk mindjárt az elején – ez nem akármilyen kirándulás és nem akárhol. Gombászkirándulásról van szó, a helyszín pedig egy Marosvásárhely közeli erdő a teremiújfalusi határban.

      Itt gyült össze mintegy negyven, lelkes, fiatal és öreg (nyugdíjas), hogy az év első, igazi tavaszi napján hitet tegyen gombaszeretetéről, ismeretéről, de főleg hozzáértéséről. És nekiindultak, hogy megkeressék erdő-mező minden ilyenkor fellelhető gombáját a könnyűnek egyáltalán nem mondható túrán.

     Szombat reggel, e hónap április 17.-én reggel 9 órakor a marosvásárhelyi Málnássy László gombászegyesület égisze alatt az összeforrott gombászok és a szívesen látott érdeklődők nekilendültek a mintegy 15 km-es barangolásnak. Persze miután megtörtént a felkészítő, az útirány ismertetése, a túristafelszerelés ellenőrzése, a résztvevők lelki istápolása, egy kis kávé, reggeli stb. erejéig. Ezután a vérbeli gombászok kosarakkal, gombahatározó könyvekkel, és határtalan jókedvvel nekivágtak a dimbes-dombos, kanyargós útnak.

      Déli 3-kor ismét összegyült az immár fáradt társaság az eredményhírdetésre. Az bizony várakozáson felülinek mutatkozott: sok, de főleg sokfajta gomba  került felmutatásra. Egy kis pihenő után, melyet a házigazdák (Cseke Péter és Vajda Elemér) tették felejthetetlenné az éhes banda traktálásával, jött a gyűjtött gombák kiértékelése és meghatározása. Modern határozókönyvek segítségével, de nem utolsó sorban a gombászok szaktudását felmutatva körvonalozódott a talált gombák lajstromba vétele, és felcimkézése  a rögtönzött kiállításra. Közel félszáz gombát vettek leltárba az egyesület  gombaszakértői, fényképen megörökítették és kommentálták tudományos céllal a résztvevő gombászoknak vagy az éppen arra felé bámészkodóknak.

     Summásan fogalmazva az első tavaszi gombászkirándulás megfelelt kitűzött céljának: krízis ide – krízis oda, egészségét megerősítve, emlékekkel, tudással gazdagodva . és főleg gombás ételek reményével kezdhetik egy újabb hét gondterhelt napjait mindazok akik résztvettek ezen a kiránduláson.
  
                                                                                                        Dr. Csetri Imre