Menü

2015. július 25., szombat

2015 Tevékenységeink - összefoglaló

2015 11.14 Gombásztúra Nyomáti-tető

  Egyesületünk fenyőpereszkés túráján 24-en vettünk részt. A ködös idő ellenére  bizakodva indult a csapat a bükkös tölgyes erdőn keresztül úticélunk, a kéttűs fenyőerdő felé. Bár megtudtuk, hogy pár nappal előttünk egyik volt gombásztársunk már "meglátogatta" a terepet, mégis került mindenki kosarába elegendő fenyőpereszke, rizike, lila pereszke, téli fülőke és egyebek. Közben a nap is kisütött, és a déli pihenő közben szalonnát, kolbászt sütöttünk, az erdőtől tisztes távolságra. Vídáman indult visszafelé a társaság, és a kosarakba is került még egypár gomba. Hagyományszerűen még megálltunk Kebelében az "ordásbuktás" fogadónál, ahol még falatoznhatott és sörözhetett ki-ki tetszés szerint. Tekintettel a késő őszi hidegekre nem találtunk sok gombafajt, de annál többet gyűjtöttünk az erre az időszakra jellemző néhány fajból, és ezért sikeresnek könyvelhetjük el a 2O15-ös év utolsó, közös gombásztúráját is.

        2O15 nov. 15                                                     Málnási András


2015 10.24 Kishegyszőlői gombásztúra

  Őszi, már hagyományossá vált, gombásztúránkon most is 4O-nél több természetbarát vett részt. A Marosvásárhely határában levő Csereerdő szélén felállított sátor elől indult csapatunk a gombák felkutatására. Közben házigazdáink otthon sürgülődtek a töltöttkoposztás üst és a gyúródeszka körül. Az eseményt megelőző csapadékos idő kedvezett a gombák növekedésének, s így hamar teltek a kosarak, szatyrok főleg lila pereszkével, szürke tölcsérgombával. Gyűrűs tuskógomba, csiperke, nagy- és piruló őzlábgomba, pöfeteg, lilatönkű pereszke is akadt bőven. Így aztán mindenki elégedetten indulhatott vissza a sátor felé, ahol már várt reánk a gőzőlgő töltöttkáposzta és a meglepetésként felszolgált meleg pánkó. Egyesületünk tagjai a gyűjtött gombák meghatározását és a 3o-nál több gombafaj kiállításával cimkézését végezték. Az ehető gombák mellé mérgező fajokis kerültek a kiállítóasztalra. Ezekből tanulhattak a kezdő gombászok. Azok az MLG tagok, akik nem vettek részt ezen a rendezvényen, sajnálhatják, hogy nem lehettek velünk. Köszönetet érdemel Varga Kálmán szevező és minden kishegyszőlői vendéglátónk ezért a kellemes, sikeres gombásztúráért.


                                    Málnási András
  
2015 09.20 Galonyai MLG (mini)gombásztábor


 Szetember 19-2O között került sor egyesületünk 7. minitáborára Galonyán. A 2 napos rendezvényen 25 MLG tag vett részt, de 19.-én még csatlakozott hozzánk 5 természetbarát. Az első nap eseményeiről a TVR marosvásárhelyi stúdiója készített helyszíni riportot. A résztvevők reggel az Auguszta vadászkastély parkolójában gyülekeztek, majd szállásfoglalás után egy fapados teherautóval indult a gombászcsapat a Kelemen havasok felé. Az Istenszéke-közeli fennsíkról gyalog indultunk a környék gombáinak felkutatására. A vegyes- és fenyves erdők száraz talaja azonban nem volt gombakánaán, s így a kosarak sem teltek  reményeinknek megfelelően. Ugyanazzal a nem éppen konfortos járművel du. 4 órára ért vissza csapatunk a vadászkastélyhoz. Következett a pihenő, gombameghatározás, kiállítás, majd a kiadós estebéd. Utána tábortűz és vidám nótázás. Másnapra, a Maros völgyében kerekedett éjszakai szél jóvoltából a kiállítás anyaga szétterült az egész udvaron, de az 56 meghatározott gombafajt aránylag rövid idő alatt sikerült újrarendezni. Második nap, a svédasztalos reggeli után, a marosmenti Borziatelep környékén gombászott csapatunk nagyobbik része, mások horgászással, pihenéssel töltötték az időt ebédig. A túra eredményeként még 4 új gombafaj került a kiállításra, köztük a Gyilkos galóca és a Gyűrűs fülőke. A 6O meghatározott gomba közül a Kétszergyűrűs tölcsérgomba két gyönyörű példánya emelkdett ki a sorból. Ebéd után új ismeretekkel, élményekkel gazdagodva indult haza a társaság. Útközben akinek kedve volt még megtekinthette a marosvécsi Kemény kastélyt. A táj gombavilágának nem (a gombászoknak sem) kedvező időjárás ellenére sikeresnek könyvelhetjük el ezt a két napos gombásztábort is. Köszönettel tartozunk vendéglátónknak, Nagy Kemény Gézának, aki megfelelő feltételeket bíztosított a tábor résztvevői számára, Maros Megye Tanácsának célpályázatunk kedvező elbírálásáért, a program támogatásáért, a medgyesi Herasib kft.-nek táborunk anyagi támogatásáért.   

Málnási András

  
2015 08.29 FORGATAG

 Alig lett vége a karcfalvi tábornak, egyesületünk máris a "marosvásárlyi Forgatag" marosparti rendezvényén vett részt kiállítósátorral. Ezt megelőzően, a szárazság ellenére gombagyűjtést szerveztünk. Ebben főleg Demeter Csaba gombásztársunk jeleskedett, aki több mint 4O gombafajt hozott a kiállításra. Így aztán a sátor előtti érdeklődők száma is figyelemreméltó volt. Összesen 52 gombafajt vehettek szemügyre a látogatók, akik elismeréssel nyilatkoztak az MLG ismeretterjesztő tevékenységéről. Nem hiányoztak a gyilkos galócás, egyesületünket bemutató szórólapok, valamint a 2O16-os, harkály-tintagombás zsebnaptárank sem, amiket ingyen osztottunk szét az érdeklődők között. A nagy érdeklődésre való tekintettel még 2 órával hosszabbítottuk meg a kiállítás időtartamát, és csak este 7 órakor kezdtük el a sátorbontást. Ekkorra a gombák is megaszalódtak a 35 fokos melegben. A nagy meleggel magyarázható, hogy gombavizsgáló standunkra nem hoztak ellenőrzésre  gombákat.

                                                                                          Málnási András
2015 08. 23 Csíkkarcfalvi LKG gombásztábor

 Augusztus 17-22 között egyesületünk 1O tagja vett részt az LKG által szervezett nemzetközi gombásztáborban, a Hargita megyei Csíkkarcfalván. A túlnyomóan esős idő ellenére több túrát szerveztek, többnyire Macalik Ernő neves csíki biológus vezetésével, melyeken a több mint 8O résztvevő, 197 gombafajt gyűjtött, miből 193-at sikerült helyben beazonosítani. Ezeknek meghatározását egyetemi tanárok, mikológusok végezték. Négy, eddig nem ismert gombafaj is került, melyeknek meghatározására csak később kerülhet sor, miután a gombaminták, tudományos leírások, fényképek alapján nemzetközi szakbizottság dönti el, hogy új fajokat fedeztünk fel vagy már meghatározott gombáknak valamilyen alfajairól lehet szó. A rendezvényen több tudományos, vetítettképes előadásra került sor erdélyi, magyarországi és helvéciai mikológusok, etnomikológusok tanulmányaiból. Az előadóterem falait Bélfenyéri Gábor, marosvásárhelyi természetfotós gombákról készített szép fényképei díszítették (sajnos, csak egyetlen este). Volt gombafelismerési verseny, gombák szépe vetélkedő, régi és új társasjátékok kipróbálása, és sor került a gombaszakellenőri vizsgára is. Két MLG tag, a marosvásárhelyi Kovács György és a medgyesi Fülöp Lóránt felkészültségét jutalmazta elismerően a vizsgabizottság. Így mindketten megérdemelten szereztek gombaszakellenőri bizonyítványt. Fülöp Emilia, Lóránt felesége lett a gombafelismerési verseny győztese. Az MLG részéről Téglás Zoltán valamint Málnási András vállalt hasznos munkát a tábori tevékenységekben. A záróünnepélyen a dícsérő oklevelek kiosztása után került sor első alkalommal a "Veress Magda díj" átadására, amit Szász Balázs, fiatal erdélyi (Olthéviz) mikológus kapott kutatómunkája és a gombaismereti tudnivalók népszerűsítésében végzett tevékenysége elismeréseként. Késő estébe nyúló, tábortűz körüli éneklés zárta a sikeres rendezvényt, amiért dícséretet érdemel a Zsigmond Győző által vezetett szervező bizottság, valamint csíkkarcfalvi vendéglátóink. Szombaton, a kiadós reggeli után mindenki gazdag, szép élményekkel indulhatott haza.

                                                             Málnási András                                                         

2015 07.04 Somostetői gombásztúra

  Egyesületünk már 7 éve résztvesz a marosvásárhelyi állatkert nevelési programjában, gombakiállításokkal, állandó gombanépszerűsítő pannóval, ismeretterjesztéssel, a gombamérgezések megelőzése céljából. Most úgy tűnt, hogy ez a tevékenység megszakad, ugyanis a ZOO új igazgatója megkérdőjelezte ennek a foglalkozásnak a törvényességét, és követelte egy működési és helyfoglalási engedély beszerzését. A városi tanácshoz benyújtott kérésünkre viszont azt a választ kaptuk, hogy nincs szükség semmiféle engedélyre, és ezt közölték az igazgató úrral is. Így aztán visszazökkent minden a régi kerékvágásba, és egy sikeres gombabemutatóval zárhattuk a napot. Ehhez hozzájárult a 21 tagú túrázó csapat,  és a jó idő is. Ennek eredményeként 51 meghatározott gombafaj került az állatkert bejárata közelében felállított kiállító asztalokra, ami vonzotta az állatkert (gombákra is kíváncsi) látogatóit. Felnőttek és gyerekek sokat tanulhattak szakembereinktől, akik feltett kérdéseikre profi szinten válaszoltak. A ZOO területén vagy a környéken gyűjtött gombák átvizsgálása is itt történt.

 Köszönetet érdemel mindenki, aki hozzájárult a rendezvény  sikeréhez.

                                       
Málnási András                              

  2015 06. 06 Nagyernyei gombásztúra

  Júniusi túránkat hagyományosan Ernyében tartjuk, már nyolcadik éve, Erdélyi Pali gombásztársunk és családja vendégeként, ahol minden alkalommal kávéval, szíverősítővel fogadják az érkezőket. Ez a túra viszont különlegesnek számít, ugyanis itt és most ünnepeltük egyesületünk megalakulásának 1O. evfordulóját. Több, mint 5O-en vettünk részt ezen az eseményen minden korosztályból, kiskorúaktól "szépkorúakig". Megnyitóként egyesületünk elnöke ismertette az MLG megalakulásának körülményeit, céljait, megvalósításait és az eltelt 1O év fontosabb eseményeit. Ez után következett a pezsgőbontás, koccintás és a csoportkép. Negyed tízkor indult el a népes csapat azon az útvonalon, amit Erdélyi Pali túravezetőnk előzőleg ismertetett a résztvevőkkel. A gombászoknak nemcsak a szép idő kedvezett, hanem a két napja lezúdult kiadós nyári zápor is. Így aztán telegettek a kosarak mindenféle gombával, mérgezőkkel is, hogy a kiállítóasztalra minél több faj kerülhessen. Amíg a túrázók rótták a hegyet-völgyet, addig vendéglátóink udvarán hatalmas bográcsban rotyogott a gulyás. Ehhez hozzájárult Molnár Gyuri, egyesületünk alelnöke is, aki egészségügyi okokból nem tarthatott a csapattal, de vállalta a szakács szerepet. Terített asztal várta a későkkel kiegészült, elfáradt társaságot, mindenki pótolhatta a túra közben veszített folyadékot (borvízzel, üdítővel, házi bodzapezsgővel, sörrel, borral). Következett a gombavizsgálás, a talált fajok azonosítása, és a kiállításra kerülő gombák felcimkézése, miközben a háziak szorgoskodtak a felszolgálással. A főétel után még kalács és tészta is került az asztalokra. A rendezvény befejezése előtt megérkezett gr. Bethlen Anikó, egyesületünk mentora is, aki nagyban hozzájárult az MLG megalapításához. Az emelkedett hangulatot víg nótázás kísérte a késő délutáni órákig. A rendezvény sikeréhez hozzájárult a jó szervezés, és nem utolsó sorban vendéglátóink kedvessége, áldozatkészsége.


                                                                                            Málnási András         

2015 05. 23 Nyárádmagyarósi gombásztúra

  Kellemetlenséggel indult ez az esemény, ugyanis egy nappal a túra előtt meghívóink visszavonták a segítséget és részvételt, a Pünkösdi ünnepek miatt, egy hetes halasztást kérve. A túrázni vágyók mégis úgy döntöttek, hogy ha már lelkileg felkészült a csapat, csak megpróbáljuk felkutatni a Bekecs alatti gombákat. 15-ön indultunk négy autóval a megbeszélt találkahelyről a Kisnyárád eredete felé az új, kiváló minőségű aszfaltúton. A túravezetést Varga Kálmán vállalta. A ragyogó idő hozzájárult a jó hangulathoz, ami az egész eseményt jellemezte. Erdőn, mezőn, bokrosokban próbálkoztunk, végül a szerencsésebbek a kökény és galagonya bokrok alatt, négykézláb vagy hason csúszva töltögették kosaraikat, felvállalva az ezzel járó sérüléseket is. A pihenő alkalmával szalonna- és kolbászsütésre is sor került. Az elfogyasztott elemózsia után pedig jól esett a folyadékpótlás. A terepről kiérve a relé előtt parkolt kocsik mellett volt a gyülekező, ahonnan  haza felé még megálltunk a Nyomáti tetőn a kéttűs fenyőben szerencsét próbálni. Utolsó pihenő Kebelében, az ordásbuktás fogadónál volt, ahol mindenki kedve szerint kávézhatott, sörözhetett, falatozhatott és beszámolhatott a túra során szerzett élményeiről. Itt dőlt el a nagyernyei gombásztúra időpontja is: június 6. Sajnáljuk, hogy nem sikerült Nyárádmagyaróson megcsinálni a tervezett gombakiállítást, amiből tanulhatott volna a község apraja-nagyja.

    A gyűjtött gombák : Tövisaljagomba, Májusi pereszke, Szemcsésnyelű fenyőtinóru, Sárga gévagomba, Szürke pöfeteg, Nyári vargánya, Erdei szömörcsög (boszorkánytojás), Erdőszéli csiperke, Mezei szegfűgomba (aszalva), Fülőkefaj (meghatározhatalan), Tulipán csészegomba, külön érdekesség a Tölgyfa-rozsdástapló.

                                                Málnási András                              

2015 05.16 Civil szervezetek vására

 A marosvásárhelyiek már megszokták, hogy az MLG rendszeresen megjelenik a civil szervezetek évi bemutatkozásán, Vásárhely főterén. Így az idén is vállaltuk az ezzel járó munkát (gombagyűjtés, kellékek szállítása, sátorállítás, kiállítás, felügyelet, gomba- és szakirodalomismertetés stb.) annak ellenére, hogy az időjósok esős napot helyeztek kilátásba. Ezúttal nem tévedtek, és a permetező, időnként szakadó eső rányomta a bélyegét erre a rendezvényre. Igy is aránylag sok érdeklődő kereste fel standunkat, és kapott szakmai választ a feltett kérdésekre. 26 frissen szedett gombafaj került bemutatásra, a gyilkos galóca-mérgezés megelőzését célzó szórólapok is szép számban fogytak. Tehát most sem volt haszontalan egyesületünk tagjainak áldozatos tevékenysége,  amiért minden önkéntesünk dícséretet érdemel.

                                                                                                             Málnási András

2015 04.11. Teremiújfalu - Évadnyitó gombásztúra

    Az év első gombásztúrájára, a "Cseke Péter emléktúrára" hagyomány szerint Murokországban, a Teremiújfalu határában elterülő erdőben, bokros részeken került sor. Vajda Elemér gombásztársunk és családja lelkesen készültek a túrázók fogadására, akik szép számban gyülekeztek Elemérék udvarán, ahol házigazdáink kávéval, szíverősítővel kínálták az érkezőket. 9 órára csaknem 5O-en gyűltünk össze a háziakkal együtt. A népes csapat gyönyörű időben, reménykedve indult szerencsét próbálni, annak ellenére, hogy a túrát megelőző időjárás nem kedvezett a gombák növekedésének. Erről barangolás közben bizonyosodtunk meg, ugyanis 2O-nál alig több Cseh kucsmagomba került a kosarakba (kb. O,5 gomba személyenként). Piros csészegombát is alig találtunk, viszont szép Óriás papsapkákat lehetett fotózni. Gomba hiányában versengő salátával, komló - és csalánrüggyel teltek a kosarak. A hazatérőket kárpótolta a hatalmas üstben főtt gulyás, amiben a krumpli és a vaddisznóhús mellett ott volt a GOMBA is.                      Elismerést és köszönetet érdemel Vajda Elemér és családja a szíves vendéglátásért, és az áldozatért, amivel hozzájárultak a népes csapat jó hangulatához. Köszönjük szépen.                      

                                                                                                                        Málnási András

2015. 04. 09. Iskola másképp

 Az "Iskola másképp" programban egyesületünk a nyárádmagyarósi középiskolától kapott meghívást egy egész délelőttöt betöltő gombaismertető előadásra. A feladatot Varga Kálmán és Málnási András vállalta. Szemléltető plakátokkal, gombáskönyvekkel, gyilkosgalócás szórólapokkal, zsebnaptárokkal és a vetítéshez szükséges CD-kel egészítettük ki előadásunkat. A mintegy 4O gyermek figyelemmel, fegyelmezetten hallgatta a gombavilággal kapcsolatos érdekességeket, és kérdésekkel, hozzászólásokkal kapcsolódtak be a beszélgetésbe. Kár, hogy a terepen még nem ismerkedhettek meg a gombákkal, de meghívást kaptunk egy májusi gombásztúrára, amin az iskola diákjai is részt vesznek, és reméljük lesz gomba is.

                                                                                      Málnási András