Menü

2018. május 30., szerda

Miért is együnk gombát?

Kiskoromban rengeteget jártunk gombászni a szüleimmel a Marosvásárhely közelében lévő erdőkbe. Imádtam, ahogyan így együtt sétáltunk és kerestük a kincseket  az avarban. Hát igen, ők szerettették meg velem a természetet és a gombát.  Azóta már ritkábban járok gombászni, de erdőbe bóklászni elég gyakran, mivel az egészségemre szeretek odafigyelni. Gondoltam összeírok egy jó pár érvet arra vonatkozóan, hogy milyen jó hatásai is vannak a gombának az egészségünkre. Lássuk! :)

Csökkenti a rák kockázatát

A gomba D vitaminban igen gazdag, így megakadályozza a rákos sejtek növekedését. 

A fehér gomba növényi vegyszereket tartalmaz, amelyek gátolják a mellrákot. Kimutatták, hogy a napi egy fehér gomba fogyasztása csökkenti a nők rákos megbetegedésének kockázatát.


Szívbarát

A gombák fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, mivel magas a kálium és rost, viszont alacsony a nátrium tartalma.



Jó az emésztésnek

A gomba jó étkezési rostot és gombás enzimeket tartalmaz ami segít az emésztésben.

Antibakteriális hatása van

Az antibiotikumok, mint a penicillin, tetraciklin és sztreptomicin, mind a gombák kivonatából származnak.

Erősíti az immunrendszert

Kutatások során jöttek rá arra, hogy a shiitake gomba különösen alkalmas erre a célra.

Mivel ez a gombafajta Kelet - Ázsiában honos, nem tudjuk olyan könnyen beszerezni, de a nagy áruházak polcain már gyakran megtalálhatóak szárított formában.  


Testsúly megőrzése

Próbálja meg, hogy vörös hús helyett fehér gombát egyen. Kétféle étkezési rostot, a kitint és a béta-glükánokat tartalmazza, amelyek segítenek abban, hogy hamar telítettségi érzésünk legyen, következésképpen kevesebbet együnk. Juppiii :)


Gazdag tápanyagokban

  • antioxidánsok kiváló forrása
  • B-vitaminokban (különösen a niacin) és D2-vitaminban
  • még fehérje is van benne
  • magas a szelén tartalma
  • van benne vegán vas 


Egy csésze apróra vágott nyers fehér gomba 15 kalóriát, 0 gramm zsírt, 2,2 gramm fehérjét, 2,3 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Így tehát mindenkit csak bátorítani tudok arra, hogy minél többet fogyasszanak ebből a finomságból és ha lehet, szerezzék be maguk ezt a szuper eledelt, a természet megannyi ingyen ajándéka közül. 


Írta : Balázs Tünde Csilla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése