Menü

2007. július 11., szerda

2007 Tevlkenységeink - összefoglaló

2007.II.3. – A 2006-s évi tevékenység ismertetése, kezdve a LKG,  folytatva a nagyváradi és befejezve a mi egyesületünkkel. A 2007-s tervek ismertetése. Táborszervezés. Gombaszakellenőri vizsga. Tagságidíj összegének meghatározása. Szponzor keresés.

2007.III.9. – Táborszervezési problémák. A jövedelmi adó 2%-nak felajánlása. Egyesületünket ismertető brosura összeállítása. Tavaszi évadnyító gombásztúra megszervezése – Teremeújfalu, Cseke Péter.

2007.IV.21. – Cseke Péter vendégszerető házánál gyűlt össze a „kucsmagombatúra” résztvevőinek szép számú csapata. A gyűlekezés idején házigazdánk kaláccsal, lélekmelegítő „pálesszel” és fekete kávéval várta az érkezőket. Túravezetők Cseke Péter és Vajda Elemér. Túránk alatt körbejártuk a falut, végigbóklásztunk erdőt – legelőt – erdőt – bokros, csalitos domboldalakat, de kevés eredménnyel. Kivételt képez Incze Tünde aki még az aszfalton is képes gombát találni, két hatalmas vörösbarna papsapkagombával, egy gyönyörű kései laskagomba teleppel, meg egy alakjában enyhén szólva is nagyon szemérmetlen kinézetű bükkfataplóval. Már ott a lelés helyszínén világos volt minden túrázó számára, hogy a gombák szépe versenyt a két papsapkagomba fogja nyerni. Kiállitásra leginkább taplófélék kerültek, még szerencse, hogy házigazdánk őrzött az elmúlt évből némi szárított kucsmagombaféléket,  ezekkel „turbóztuk” fel a szegényes kiállításunkat. A túrát fehér asztal körüli trakta zárta, házigazdánk és párja mindent megtett, hogy jól érezzük magunkat. Ezúttal is szívből jövő köszönet Nekik.

2007.V.19. – Gyulakutai gombásztúra Varga Kálmán szervezésében és vezetésével, 24 résztvevő. A csapdékban szegény tavasz ezúttal is rányomta bélyegét a gyűjtési eredményre, mindössze 14 fajta gombát sikerült azonosítani. Kálmán szűlői házánál jófajta töltöttkáposztával vendégelte meg a jelenlevőket.

2007.VI.16. – A gyulakuti túrán már meghívta a jelenlevőket Erdélyi Pál, a nagyernyei túrára, amelynek túravezetői és házigazdai szerepét is magára vállalta. A jelentkezők egy pár szem krumplin, szalonnán, kolbászon és hagymán kívűl az üres gombászkosarukat és jókedvüket kellett vigyék magukkal. Minden együtt volt, gombászok jó kedv, üres kosár, sajnos azok is maradtak, úgyanis a kiállitás számára alig sikerült összekaristolni 24 féle gombát. A nap sikeréhez hozzájárult Molnár György érdemes fakanálművészünk produkciója, az üstöt szinte ki sem kellett mosni. Kárpótolta a gyűjtés vékonyságát az emelkededtt hangulat és a kellemes együttlét.

2007.VII.13. – Megbeszélés a székházban a tábori előkészületekkel kapcsolatosan. Szponzorok keresése továbbra is létfontosságú tevékenység.

2007.VIII.3.- Tábornyitás előtti utolsó megbeszélés. Mindenki gratulál a fiatal házaspárnak. Szöszinek és Józsinak. András ismerteti a szponzorizációból befolytz összegeket meg a termékekben kapott adományokat. A marosvásárhelyiek elszállásolás  ingyenes. Barátok, ismerősök, kollégák hétvégi házaiban. Tervezett költség személyenként 90 euró, de lehet, hogy még kisebb is lesz. A Megyei Tanács i komoly segítséget nyújtott a külhoni vendégek fogadása érdekében.

2007.VIII.14-19. – Vármezői nemzetközi gombásztábor megnyító ünnepségén jelen volt Bethlen Anikó grófnő is. Kiemelkedő vendég dr. Jakucs Erzsébet az ELTE tanárnője. Megnyító beszéd Málnási András, majd Zsigmond Győző köszönti a jelenlevőket és megköszöni a magyarországi gombaszakértőknek a jelenlétet. Főhadiszállás a Kúlturotthon ahol a tábori tevékenység java része került lebonyolításra, ebédlő, kiállító terem, de az előadások is itt lettek megtartva. Izgalmas előadással érkezett ezúttal is Gortva Edit, aki csodálatosan ötvözi a mikológiát a gasztronómiával. Előadással emelte a tábor értékét Zsigmond Győző, Jakucs Erzsébet, Málnási András, Pál-Fám Ferenc és Benedek Lajos. Puskás Attila szervezte a gombafelismerési versenyeket. A mindennapi túráink legfontosabb jellemzője a telt kosár volt. Az időjárás kegyeibe fogadta a tábor résztvevőit, de meg kell jegyezzük, hogy nemcsak a kosarak voltak tele, hanem a hasak is, a tábori étkeztetés nagy elismerésnek örvendett a jelenlevők körében. A gomba azonosítás kora hajnaltól késő estig tartott, meg is volt az eredménye, rekordnak számító 257 féle gomba került a kiállítási asztalokra. A búcsúzó, táborzáró ünnepségen Zsigmond Győző díjazta a tábor munkájában kiemelkedően résztvevőket. A tábortűz körül búcsúztunk egymástól és a tábortól.

2007-IX.6. – Táborkiértékelő közgyűlés. Pozitivumok és negativumok, fény és árnyék. Tanulságos dolog volt. Átmenő jeggyel vettük ezt a nehéz vizsgát.Döntés született a tiszteletbeli tagság létrehozásáról, a tábor sikeres lebonyolitásában nagy segítséget nyújtó magyarországi gombászokról van szó: Benedek Lajos; Gortva Gáborné Edit; Jakucs Erzsébet; Lukácss Istvánné Böbi; Lukács Krisztián; Merész István; Pál-Fám Ferenc; Plutáné Lukács Helga és Pluta-Márk András – a címben részesültek díszoklevelet kaptak. Az őszi gombásztúrák felkészítő jellegüek kell, hoghy legyenek a gombaszakellenőti vizsgára.

2007.IX.16. – Mezőpaniti gombásztúra (terepgyakorlat), Nagy Béla vezetésével. Kiállítás a református egyház gyűléstermében. Málnási A ndrás előadása az ehető és mérgező gombákról. A gyűjtés során 45 féle gombát sikerült azonosítani és kiállítani. A délutáni Istentiszteletről kijövőket már várta a kiállítás és az András előadása. A kiállítás maradt még 2 napig, Béla takarította el.

2007.IX.22. – Somos-tetői gombásztúra Mózes Anna-Mária vezetésével. Felkészítő jellegű az őszi vizsgaszesszióra. Jelen voltak az LKG képviseletében Zsigmond Győző, Puskás Attila és Zoltán Sándor. Agyűjtött gombafélék száma meghaladta a 80-t. Előadás  a Cserealjai Református egyház gyűléstermében, kiállitás a templom udvarán, a délutáni Istentiszteletről kijövőket a kiállitás várta.

2007.X.5-7. – Az ojtuzi felkészítő tábor a szakellenőri vizsgára, 8 személy vett részt az egyesületünktől Galaten Illés vezetésével. Hasznos és kellemes volt, még akkor is ha az időjárás nem fogadott kegyeibe, jutott itt hely a mennyiségi és minőségi gombászatnak. Aki azt akarta az kocsijának csomagtartóját degeszre tömhette volna szürke tőlcsérgombával, meg gyűrűs tuskóval. Puskás Attila a gombapreparálás csinyját-binyját próbálta átadni a jelenlevőknek, míg Zsigmond Győző vetítettképes előadását láthattuk a kötelezően azonosítandó gombafotóknak.

2007.X.13. – Somosdi  gombásztúra. 16 személy résztvételével, Ferencz Sándor vezetésével. Első alkalommal csatlakozot hozzánk Lokodi Károly, egy két lábon járó gombász lexikon. 45 gombafajt sikerült meghatározni, kiállitás Ferenz Sándor házánál. A meghatározásokatvégezte Mózes Anna-Mária és Cseke Péter.

2007.XI.3-4. – Gombaszakellenőri vizsga, 4 útaztunk Háromszék fővárosába  vizsgázni és hárman tértünk vissza gombaszakellenőrként (dr.Kovács Enikő, Nagy Béla, Téglás Zoltán). A Mikes Kelemen Kollégiumban voltunk elszállásolva és ott is vizsgáztunk. Vizsgabiztosak voltak: Catalin Tanase; Pál-Fám Ferenc; Zsigmond Győző és Zoltán Sándor. A vizsga után részt vettem az LKG választmányi űlésén a marosvásárhelyi egyesület képviselőjeként.

2007.XII.27. – Évbúcsúztató a Peti vendéglőben, 38 személy résztvételével, ezúttal is minden megjelent személy gombás ételkülönlegességgel rukkolt el. Sor  került a tombola tárgyak kisorsolására, András örökségéből egy monarchiabeli cilinderből. Itt mutatta be András a „SZÜLINAP” című gombás-gombász meséjét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése